Hlavní obsah

Na Slovensku obvinili dva exministry za rozšíření kůrovce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Dva bývalé ministry životního prostředí obvinila slovenská prokuratura za to, že nepovolením těžby kalamitního dřeva v chráněných částech Vysokých Tater přispěli k rozšíření kůrovce. Obvinění se týká László Miklóse (Strana maďarské koalice) a Jaroslava Izáka (Slovenská národní strana).

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Se zásahem těžké techniky by se příroda vypořádala rychleji, než se škodami, které způsobil kůrovec,“ uvedl na tiskové konferenci Ladislav Hanniker z Generální prokuratury.

Oba exministři jsou obviněni ze zločinu ohrožení a poškození životního prostředí v chráněné oblasti Tiché a Kôprové doliny. Po větrné smršti v roce 2004 ministři nepovolili těžbu kalamitního dřeva a zvolili ekologický přístup sebeobnovy lesa. Jenže do spadlých stromů se pustil kůrovec, který se následně rozšířil do celé oblasti.

Podle prokuratury měli bývalí ministři využít k zásahu do přírody institut krajní nouze. „Z výsledků zkoumání vyplynulo, že aktivní přístup k ochraně lesa, tedy těžba poškozeného porostu a zabránění přemnožení kůrovce, je vhodnější, než pasivní přístup a ponechání poškozených stromů v lese,“ uvedla prokuratura, která se odvolává na znalecké posudky z Národního lesnického centra. Znalecký posudek odhadl ekonomickou škodu způsobenou kůrovcem na 9,39 miliónu eur (234 miliónů Kč) a ekologickou škodu na 2,9 miliónu eur (72 milionů Kč).

Oba exministři podali proti obvinění stížnost. Miklós označil obvinění za absurdní. Tvrdí, že ponechání stromů na místě umožní, aby tam vznikl kvalitnější a pestřejší les: „Pokud v národních parcích nebo přírodních rezervacích nastane kalamita, je to přirozený vývoj. Je to napsané i v zákoně.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám