Hlavní obsah

Britské úřady údajně bez příčiny odebírají děti českým a slovenským Romům

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava/Londýn

Ve Velké Británii se množí případy, kdy sociální pracovnice odebírají děti romským rodinám z České republiky a ze Slovenska. O posledním případu české rodiny žijící v Nottinghamu informovala slovenská televize Joj.

Foto: Profimedia.cz

Romové v Anglii. Ilustrační foto

Článek

Sociální pracovnice odebraly rodině z České republiky tři děti, když nejmenšímu synovi bylo jen šest týdnů. „Je to strašný pocit. Nikdo nám nedokáže pomoct,“ říká otec Štefan D., který se prý ze zoufalství pokusil o sebevraždu. „Je to velmi těžké dívat se do prázdné postýlky a kočárku,“ dodává matka Lucie M.

Matka líčí situaci, kdy do jejich bytu doslova „vtrhly“ tři sociální pracovnice v doprovodu šesti policistů. Otce spoutaly a tři děti jim vzaly před očima. „Štefana, Báru a Erika jsem neviděla devět dnů,“ řekla zoufalá matka.

Další případy

Místní Romové už protestovali před budovou soudu. Podle nich se rodiče o děti dobře starali a žili spořádaným životem. „Jsou to dobří lidé,“ říká jeden z příbuzných.

Soud o odebrání dětí se měl konat ve středu, ale zasedání bylo odloženo. „Údajně proto, že jsme požádali o pomoc média a že tady lidé protestují, tak soud přesunou do Londýna,“ říká Štefan D.

Pět dětí odebraly úřady také rodině ze Slovenska. „Chtěli bychom jet domů. Bez dětí však neodjedeme,“ říká Veronika Č.

Televize Joj se pokoušela zjistit příčinu odebrání dětí, ale nikdo z britských úředníků se k případu nechtěl vyjádřit. Biologičtí rodiče se mohou setkávat s odebranými dětmi pouze pod dohledem sociálních pracovníků.

Rodiče si stěžují, že v místnosti pro setkávání není nic, a když potřebují dítě přebalit, musí to dělat na zemi. „Oni pak napíšou do hodnocení, že dítě týrám, protože ho přebaluji na zemi. Když to neudělám, tak napíšou do hodnocení, že jsem ho nepřebalila,“ uvedla jedna z matek. Pokud se podle jejích slov matka z těchto poměrů psychicky zhroutí, úřady v tom vidí příčinu k vydání dítěte k adopci.

Reklama

Výběr článků

Načítám