Hlavní obsah

Válečnému zločinci Csatárymu zrušili domácí vězení

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Bývalý velitel košického ghetta László Csatáry (97) je opět volný. Agentura MTI v úterý večer informovala, že mu soud neprodloužil domácí vězení. Soudem stanovených 30 dní vypršelo koncem minulého týdne.

Foto: Profimedia.cz

László Csatáry

Článek

Soud ani Csatáryho obhájce zatím tuto informaci oficiálně nepotvrdili. Maďarská prokuratura zahájila vyšetřování Csatáryho na základě žaloby Centra Simona Wiesenthala. Csatáry měl jako policejní velitel košického ghetta stát za deportací téměř 16 tisíc Židů do koncentračních táborů.

Csatáryho po druhé světové válce odsoudil československý soud k smrti a podle nejnovějších informací ho odsoudil také maďarský soud k dvaceti letům vězení. Csatáry však oběma trestům unikl a až do 90. let se ukrýval pod falešným jménem v Kanadě. Po odhalení své totožnosti v Kanadě se tajně vrátil do Budapešti.

Košický historik Zoltán Balassa uvedl, že podle československých archivních dokumentů byl Csatáry zadržen ve městě Veszprém 24. června 1945. Soud ve městě Pécs ho vzápětí odsoudil k dvacetiletému vězení. „Csatáry za nejasných okolností uprchl ze země ještě před zahájením soudního přelíčení,“ uvedl Balassa. Podle historika by druhý rozsudek mohl sloužit jako důkaz v obnoveném procesu s Csatárym.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám