Hlavní obsah

Invaze plyšových medvídků do Běloruska vedla i k pádu ministra zahraničí

Minsk

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondělí zbavil funkce ministra zahraničí Sjarheje Martynava. Novým šéfem běloruské diplomacie se stal Uladzimir Makej, dosavadní šéf prezidentské kanceláře. Martynav, který byl ministrem zahraničí devět let, přešel na jinou práci, oznámil bez dalších podrobností úřad prezidenta.

Článek

Čtyřiapadesátiletý Makej je podle oficiálního životopisu bývalým plukovníkem sovětské armády a absolventem dvouletého diplomatického kurzu v Rakousku. Zkušenosti z ministerstva zahraničí už má, mezi lety 1993 a 2000 pracoval jako stálý zástupce Běloruska při Radě Evropy a rada běloruského velvyslanectví v Paříži. V roce 2008 si Lukašenko Makeje povolal do své kanceláře a jmenoval ho do funkce jejího šéfa.

Jeho předchůdce Martynav měl jako ministr zahraničí v poslední době čím dál těžší práci. Jeho resort zabředl do stále dramatičtějších přestřelek se západní Evropou, která neváhala vystavit Minsk sankcím za pronásledování disidentů.

Definitivně zřejmě o osudu běloruského ministra rozhodl skandál kolem plyšových medvídků, původně nevinné akce švédských recesistů, která vyústila v hlučný diplomatický konflikt mezi Minskem a Stockholmem. Před Martynavem Lukašenko neváhal vyhodit dva běloruské generály, náčelníky pohraniční stráže a protivzdušné obrany. [celá zpráva]

Letadlo reklamní agentury bombardovalo Bělorusko plyšovými medvídky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám