Hlavní obsah

Na jihu Ruska soudí brutální gang za masovou vraždu a další zločiny

– Moskva

V Krasnodaru na jihu Ruska začal v pondělí za zavřenými dveřmi proces s gangem, který vedl místní poslanec a podnikatel Sergej Capok, jemuž se připisují desítky zločinů. Jedním z nich byla masová vražda v obci Kuščevskaja před dvěma lety. Zločinci tam v jednom rodinném domě podřezali a ubodali 12 lidí, včetně čtyř dětí.

Foto: Profimedia.cz

Policisté v Krasnodaru odvádějí jednoho člena gangu Sergeje Capoka.

Článek

Na lavici obžalovaných sedí vůdce gangu, jeho strýc Nikolaj Capok a čtyři kumpáni z podsvětí - Vjačeslav Cepovjaz, Vladimir Alexejev, Igor Černych a Vladimir Zaporožec. Obžalováni jsou ze čtyř desítek zločinů, včetně 19 vražd, za což jim hrozí doživotí. Další dva obvinění se na lavici obžalovaných nedostali - ve vazbě spáchali sebevraždu, alespoň podle úřední verze. Podle tisku se prý i Capok už třikrát pokusil o sebevraždu.

K inkriminovaným činům se členové gangu před vyšetřovateli doznali. Capok vysvětloval masovou vraždu 12 lidí podezřením, že mu místní rolník zastřelil bratra. O měsíc později se však k vraždě Capokova bratra přiznal vůdce konkurenčního gangu, syn bývalého náčelníka okresu.

Vyšetřování masakru vedlo k odhalení, že Capokova banda už roky beztrestně terorizuje široké okolí a na svědomí má zřejmě i další vraždy zemědělců, vydírání, znásilnění a další zločiny. Místní policie a úřady však celou dobu přivíraly oči. Kvůli skandálu přišlo o místo několik okresních a krajských hodnostářů, gubernátor se však udržel ve funkci. Již dříve byli k nižším trestům odsouzeni někteří společníci bandy.

Žádný z místních advokátů nechtěl obžalované zastupovat, a tak je hájí právníci z Moskvy a Petrohradu. Ti při pondělním předběžném přelíčení požádali o nejméně desetiměsíční odročení, aby se mohli seznámit s téměř 500 svazky případu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám