Hlavní obsah

Csatáry byl po válce odsouzen nejen v Československu, ale i v Maďarsku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Košice

Bývalého velitele košického ghetta László Csatáryho (97) odsoudil nejen československý soud, který ho poslal na smrt, ale podle nejnovějších informací ho odsoudil také maďarský soud k dvaceti letům vězení. Csatáry však oběma trestům unikl a ukrýval se pod falešným jménem v Kanadě.

Foto: László Balogh, Reuters

László Csatáry

Článek

Košický historik Zoltán Balassa serveru hvg.hu potvrdil, že podle čs. archivních dokumentů byl Csatáry zadržen ve městě Veszprém 24. června 1945. Soud ve městě Pécs ho vzápětí odsoudil k dvacetiletému vězení.

„Csatáry za nejasných okolností uprchl ze země ještě před zahájením soudního přelíčení,“ uvedl Balassa. Podle historika by druhý rozsudek mohl sloužit jako důkaz v obnoveném procesu s Csatárym.

Bývalý velitel košického ghetta se měl podílet na deportaci téměř 16 tisíc Židů do koncentračních táborů. Po odhalení jeho totožnosti v Kanadě se tajně vrátil do Budapešti. Znovu byl odhalen až letos a od poloviny července je v domácím vězení. V seznamu válečných zločinců Wiesenthalova centra figuruje Csatáry v současnosti na prvním místě.

Žaloba na lovce nacistů

Maďarská radikálně pravicová strana Jobbik podala trestní oznámení na ředitele centra Simona Wiesenthala Efraima Zuroffa za údajně křivé obvinění Csatáryho. Podle agentury MTI tím Jobbik reagoval na prohlášení budapešťské prokuratury, která nedávno zpochybnila Csatáryho vinu na deportaci košických Židů za druhé světové války.

„Toto obvinění bylo označené za falešné. Zuroff se snaží o vykonstruované procesy, aby udržel v chodu své centrum,“ uvedl Jobbik ve svém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám