Hlavní obsah

Šachového velmistra Kasparova viní, že při zatčení pokousal policistu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Bývalý šachový velmistr a přední představitel ruské opozice Garri Kasparov v sobotu večer podle agentury DPA popřel, že by kousl do ruky policistu. V pondělí byl předvolán k výslechu. Pokud se prokáže, že muže zákona kousl, může skončit na pět let ve vězení.

Foto: Tatyana Makeyeva , Reuters

Zatýkání Garriho Kasparova

Článek

Kasparov měl kousnout policistu, když ho v pátek zadrželi před moskevským soudem, kde protestoval proti soudu se skupinou Pussy Riot.

K budově moskevského soudu přišli v pátek před vynesením rozsudku přední představitelé opozice, mezi nimi Alexej Navalnyj, bývalý poslanec Vladimir Ryžkov, Lev Ponomarjov nebo novinář Leonid Parfjonov. Policisté zadrželi na sto lidí, kteří skandovali hesla jako "Hanba" a "Fašisté". Jsou mezi nimi opoziční předáci Sergej Udalcov a také Kasparov.

Foto: Tatyana Makeyeva , Reuters

Garriho Kasparova nakládají po zatčení do antonu.

Kasparovovi hrozí pětiletý trest odnětí svobody, protože se zadržení bránil a podle moskevské policie kousl zatýkajícího muže zákona. Kasparov to popírá. "Možná ho kousl jeho pes," řekl v neděli bývalý velmistr k osudu pokousaného praporčíka druhého pohotovostního pluku.

"Na videozáznamu je vidět, že mě zatkli během rozhovoru s novináři a že mě bijí. Chybí však jakékoliv důkazy o kousnutí," tvrdí Kasparov.

Policisté si nicméně objednali znalecký posudek, zda otisky zubů odpovídají chrupu šachisty či psa.

Foto: ČTK/AP

Zatýkání Garriho Kasparova

Podle zpravodajky listu New York Daily Times Kasparov řekl, že byl při zatýkání brutálně bit: "V antonu mě srazili na podlahu, pak mě chytili za pravou nohu a vytáhli ji ke střeše."

Kasparov kvůli tomu chce zažalovat zasahující policisty za nezákonné zatčení, pomluvu i bití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám