Hlavní obsah

Možné propuštění ženy pedofilního vraha Dutrouxe odmítly tisíce Belgičanů

Brusel

Na dva tisíce lidí v neděli v Bruselu i přes obrovské teploty demonstrovaly proti podmínečnému propuštění na svobodu bývalé ženy a spoluvinice belgického pedofilního vraha Marka Dutrouxe. Zároveň požadovaly změny v belgickém trestním právu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na začátku protestního pochodu se kolem Jeana-Denise Lejeuneho, otce jedné z Dutrouxových obětí, shromáždil dav několika stovek lidí. V něm byli i rodiče dalších dětí, které pedofil připravil o život. Demonstranti se pak vydali k justičnímu paláci. Připojit se k nim měla podle agentury AFP i Laetitia Delhezová, jedna ze dvou obětí, které se podařilo trýznění přežít. Druhá z přeživších, Sabine Dardenneová, se akce zúčastnit nechtěla.

Dutroux dostal v roce 2004 doživotní trest za únos, věznění a sexuální zneužívání šesti dívek, z nichž čtyři jeho trýznění v letech 1995 a 1996 nepřežily. Případ vyvolal v Belgii velký šok a i po řadě let je pro mnoho místních lidí stále velmi citlivý.

Bývalá učitelka Michelle Martinová, která dostala u soudu 30 let, činy svého chotě nejen kryla, ale rovněž se na nich podílela. Oběti svého manžela věznila a dvě osmileté dívky nechala zemřít hlady. Zatčena byla v roce 1996 a od té doby byla ve vazbě a poté ve výkonu trestu.

Protestující požadovali mimo jiné změny v belgickém právu, které by umožnily větší a automatičtější ochranu obětí zločinů. "Nepožaduji nepochopitelné tresty, ale větší škálu trestů a také to, aby ten, kdo zabije jednoho člověka či jedno dítě, nebyl odsouzen ke stejnému trestu jako ten, kdo unese, zadržuje a zabije čtyři děti," řekl Lejeune.

Belgický kasační soud by měl o platnosti podmínečného propuštění Dutrouxovy bývalé ženy rozhodnout 28. srpna. Pokud by se nakonec přece jen dostala na svobodu, pak by měla zamířit do jednoho kláštera u Namuru, aby mohla splnit podmínku stanovenou soudem, že se má "držet daleko" od rodin obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám