Hlavní obsah

Rusko čelí po rozsudku nad Pussy Riot kritice doma i v zahraničí

Moskva

Na Rusko se snesla vlna kritiky za odsouzení trojice členek punkové skupiny Pussy Riot ke dvěma letům odnětí svobody za to, že v pravoslavném chrámu zazpívaly píseň proti Vladimiru Putinovi. V zahraničí je trest vesměs považován za nepřiměřený a příliš tvrdý. Podle některých pozorovatelů lze ale očekávat, že by po odvolání mohl být zmírněn.

Foto: ČTK/AP

Členky Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová a Jekatěrina Samucevičová u moskevského soudu.

Článek

Ruské ministerstvo zahraničí v reakci mimo jiné na výzvu americké diplomacie k "revizi procesu" a k "zajištění svobody slova" dnes přispěchalo s tvrzením, že za výtržnost v chrámu lze putovat do vězení i na Západě. Jako příklad uvedlo Německo, kde lze podle zákona trestat podobný čin až třemi lety vězení. Už ale podle agentury AFP neuvedlo, že v západních zemích pachatelé podobných činů vyvázli dosud jen s pokutou.

BEZ KOMENTÁŘE: Punkerky Pussy Riot jsou vinny z výtržnictví a náboženské nenávistiVideo: Novinky/Reuters

Přísný rozsudek zřejmě potvrzuje, že prezident Vladimir Putin nechce ustoupit ani opozici ani znepokojenému Západu. Hlava ruského státu se ke kauze Pussy Riot zatím nevyjadřuje. Kromě toho, že při návštěvě olympiády v Londýně na dotaz novinářů Putin řekl, že hudebnice by neměly být trestány příliš přísně.

Poslanec vládní strany Jednotné Rusko Andrej Isajev v pátek připustil, že šéf státu k tomu ještě svoje řekne. Putinův mluvčí ale zdůrazňuje, že rozhodnutí záleželo na soudu. "Putin novinářům již několikrát řekl, že nemá právo vnucovat svůj názor soudu," řekl podle Interfax.

Trest je příliš tvrdý, připouští Rusové

Názory ruské veřejnosti na kauzu se liší. Podle průzkumu, který provedl nezávislý rozhlas Echo Moskvy, kolem 77 procent posluchačů soudí, že "není možné s rozsudkem souhlasit".

Foto: Reuters

Pussy Riot: (zleva) Jekatěrina Samucevičová (29), Naděžda Tolokonnikovová (22) a Marija Aljochinová (24)

"Dva roky, to je skutečně hodně", napsala Komsomolskaja pravda, která ale předpokládá, že v budoucnu se věc vyvine pro odsouzené hudebnice příznivěji.

"Vzniká dojem, že moskevský soud poté, co obhájci podají odvolání, sníží trest na jeden rok a pustí tyto hlupačky na svobodu, aby se mohly vrátit ke svým dětem a rodině," píše list.

Denis Dvornikov, člen civilního senátu, který je poradním orgánem úřadů, uvedl, že "všechno závisí na odvolání".

"Soud musel varovat všechny, kdo by chtěli udělat něco podobného, že takové činy se trestají dvěma roky vězení," řekl podle Interfax. "Při odvolání bude trest snížen, aby o měsíc později mohly obviněné vyjít na svobodu. Nyní po oficiálním prohlášení církve je vážný důvod k tomu to udělat," usoudil Dvornikov.

Obměkčilo se i vedení církve

Ruská pravoslavná církev, která po celou dobu procesu zachovávala mlčení, v pátek po vynesení rozsudku vyzvala úřady k milosrdenství a vyjádřila naději, že mladé ženy už "nebudou opakovat tento svatokrádežný čin".

Nesmiřitelný postoj, který až dosud církev zachovávala, poškodil její obraz ve společnosti a znepokojil část věřících, včetně kněží, protože odpustit hudebnicím by lépe odpovídalo křesťanským hodnotám hlásaným církví.

Ale hypotéza o udělení milosti naráží na jednu překážku: členky Pussy Riot už daly jasně najevo, že Vladimira Putina o milost prosit nebudou, a odmítají uznat vinu, i když se věřícím omluvily.

Vysoký představitel Jednotného Ruska Sergej Neverov podle agentury Ria Novosti řekl, že milost od Vladimira Putina nelze očekávat, pokud o ni obžalované samy nepožádají.

"Předčasné propuštění na svobodu a udělení milosti jsou možné jedině tehdy, když odsouzené uznají svou chybu a projeví lítost," připomíná jiný člen civilního senátu Josif Diskin.

To je ale hypotéza, kterou lze v případě Pussy Riot předem vyloučit.

Anketa

Souhlasíte s výší trestu pro členky kapely Pussy Riot?
Ano
17,9 %
Ne
82,1 %
Celkem hlasovalo 3544 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Punkerky Pussy Riot dostaly dva roky natvrdo

Soud v Moskvě v pátek uznal členky punkové skupiny Pussy Riot vinnými z výtržnictví a náboženské nenávisti. Všechny tři členky skupiny mají strávit dva roky...

Výběr článků

Načítám