Hlavní obsah

Německá opozice bije na poplach kvůli českému pervitinu

Německá opoziční sociální demokracie (SPD) bije na poplach kvůli rostoucímu počtu závislých na pervitinu, který podle odborníků přes německé hranice proudí hlavně z Česka. Sociální demokraté proto chtějí po vládě, aby urychleně přijala řadu opatření, která by rostoucí oblibu této drogy pomohla zastavit. Píše o tom agentura DPA.

Foto: KŘP Karlovarského kraje

Pervitin odhalený na Karlovarsku mohl skončit na německé straně hranice.

Článek

"Kriminální policie po celé zemi hlásí znepokojující nárůst. Syntetické drogy jako metamfetamin zejména u mladší generace po celém světě čím dál více nahrazují klasické drogy jako heroin a kokain," uvedla ve svém prohlášení expertka na závislosti z SPD Angelika Grafová.

Případů, kdy policisté zabavili pervitin, je sice v absolutních číslech stále relativně málo, podle Grafové je ale znepokojivé, že jsou stále častější. Podle nejnovější zprávy našla policie pervitin ve 2100 případech, což je oproti předchozímu roku nárůst o 164 procent.

SPD po vládě chce, aby proti drogám tvrději zasahovala a zvýšila důraz na prevenci. Mezi navrhovanými kroky je i návrh, aby Německo v rámci celé Evropy iniciovalo zátah na výrobce pervitinu. "Drogová scéna se přesunula z Nizozemska do Česka," upozorňuje další z političek sociální demokracie Marianne Schiederová, kterou citoval internetový portál německého regionálního deníku Nordwest Zeitung.

Uživatelů pervitinu v Německu přibývá hlavně v příhraničních spolkových zemích, jako jsou Bavorsko či Sasko. O přílivu metamfetaminu, kterému se v ČR říká pervitin a v Německu krystal, v posledních měsících hojně píší německá média a mluví v této souvislosti o "pervitinové vlně".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám