Hlavní obsah

Nehybnému muži, který komunikuje jen mrkáním, zamítl soud eutanazii

– Londýn • Aktualizováno
Novinky, rei

Britský nejvyšší soud ve čtvrtek zamítl žádost 58letého Tonyho Nicklinsona, který je po mrtvici upoután ke křeslu a přístrojům, o trestní imunitu pro lékaře, který by asistoval při jeho dobrovolném ukončení života. Soud shledal, že pro takové opatření neexistuje nikde na světě precedens a sám krok nemůže povolit.

Ochrnutému muži zamítl britský nejvyšší soud žádost o eutanaziiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Nicklinsona verdikt podle jeho vyjádření sklíčil. Po vynesení závěru soudcem plakal a uvedl, že se odvolá. "Jediné, co mi zbývá, je přestat přijímat potravu," posteskl si.

„I když jsem nechtěl v sobě živit naděje, stalo se, protože do případu bylo vloženo fantastické množství práce. Myslel jsem si, že když mě u soudu uvidí a poznají, jak mizerný je můj život, kdy jsem zcela bezmocný a nehybný, tak soudce přijme moje argumenty,“ prohlásil Nicklinson.

Otec dvou dětí z Melkshamu v hrabství Wiltshire je nehybný od mrtvice během pracovní cesty do Řecka v roce 2005. Je upoután k přístrojům a komunikuje prostřednictvím pohybů očí.

Foto: Profimedia.cz

Tony Nicklinson s rodinou na Silvestra 2004

Soud ve čtvrtek současně zamítl i žádost dalšího muže o eutanazii.

Soudce Toulson k verdiktu řekl, že oba případy jsou „hluboce dojemné“. Dodal však: „Povolení jejich žádostí by mělo důsledky i pro další případy. Znamenalo by to velkou změnu v právu. Není na soudu, aby rozhodoval, zda se má změnit zákon o asistované sebevraždě a případně vymezovat omezení a pojistky. To jsou záležitosti, o nichž rozhoduje parlament“.

Foto: Profimedia.cz

Tonyho Nicklinsona verdikt rozplakal. Na snímku je s manželkou Jane.

Nicklinsonův případ je specifický, protože si sám nemůže vzít smrtící prostředek. Ten, kdo by mu látku podal, by se vystavil obvinění z vraždy. Nicklinson tedy žádal, aby takové osobě byla předem zaručena ve věci beztrestnost.

Z prohlášení Tonyho Nicklinsona k soudu
"Nemohu se poškrábat, když mě něco svědí, nemohu si utřít nos, když ho mám plný, a mohu jíst pouze, když mě krmí jako dítě. Ovšem na rozdíl od dítěte už z toho nevyrostu."
"Nemám žádné soukromí ani důstojnost. Umývají mě, oblékají a ukládají do postele pečovatelé, kteří jsou přese všechno cizí lidé. Pokuste se vyprázdnit na příkaz zavěšen v popruhu nad záchodem, a poznáte, jaké to je."
"Už mám dost svého života, nechci takhle strávit dalších 20 let."
"Netrpím depresemi a nepotřebuji psychologa. Měl jsem šest let na to, abych si promyslel svoji budoucnost, a ta nevypadá dobře."
"Nemohu očekávat, že se na moji chorobu najde lék, a moje svaly a klouby ochabují kvůli nedostatku činnosti."
"Nepotřebuji pomoc nebo ochranu před smrtí."

Reklama

Výběr článků

Načítám