Hlavní obsah

Punkerky Pussy Riot dostaly dva roky natvrdo

– Moskva • Aktualizováno

Soud v Moskvě v pátek uznal členky punkové skupiny Pussy Riot vinnými z výtržnictví a náboženské nenávisti. Všechny tři členky skupiny mají strávit dva roky v nápravných zařízeních. Hudebnice byly obviněny kvůli vystoupení v moskevském chrámu, v němž zpívaly o bohorodičce. Soudkyně téměř tři hodiny předčítala odůvodnění rozsudku.

BEZ KOMENTÁŘE: Punkerky Pussy Riot jsou vinny z výtržnictví a náboženské nenávistiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Soudkyně Marina Syrovová trojici dívek uznala vinnými z toho, že se spolčily a záměrně dopustily výtržnictví a projevů náboženské nenávisti vůči věřícím. Jako polehčující okolnost jim soudkyně přiznala, že pečují o své děti, ale odmítla překlasifikovat jejich čin a snížit trest. Čtení rozsudku, jeho odůvodnění až po stanovení výše trestu museli všichni v soudní síni vyslechnout vestoje. Obviněné v chráněné kóji měly navíc na rukou pouta.

Mladé punkerky Naděžda Tolokonniková, Marija Alechinová a Jekatěrina Samucevičová v hlavním moskevském pravoslavném chrámu v únoru vystoupily před oltářem s maskami na hlavách a přes aparaturu se snažily zahrát skladbu „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Zazpívaly a vykřikly ale jen pár slov, než byla produkce přerušena. Záznam z akce se pak objevil na internetu.

Foto: ČTK/AP

Pussy Riot: Naděžda Tolokonniková, Jekatěrina Samucevičová a Marija Alechinová

Hudebnicím se nelíbila výzva představeného pravoslavné církve. Patriarcha Kirill veřejně vyzval, aby lidé Putina volili. K tomu v pátek soudkyně řekla, že interpretkám se nelíbilo, že "se měl Vladimir Putin stát prezidentem".

Neúcta ke společnosti

„Vyjadřuje to jasnou neúctu vůči náboženské společnosti,“ zaznělo u soudu. „Šlo o spiknutí za účelem hrubým způsobem porušit veřejný pořádek. Jednalo se o nenávist vůči určité sociální skupině a náboženství,“ pokračovala soudkyně v proslovu.

Dodala, že si Pussy Riot „rozdělily úlohy a úmyslně si opatřily oděvy, které jsou v rozporu se zvyklostmi církve“. Ještě několikrát pak zaznělo, že šlo o "zločinný úmysl", "urážku" a "neúctu" a vyjádření "náboženské nenávisti". O akci předem Pussy Riot uvědomily média, která událost natáčela navzdory zákazu filmovat v chrámu, upozornila soudkyně.

Foto: ČTK/AP

Pussy Riot: Naděžda Tolokonniková, Jekatěrina Samucevičová a Marija Alechinová

Kromě toho, že shrnula obhajobu Pussy Riot, připomínala soudkyně během tří hodin hlavně to, jak byli svědci uraženi, a připomínala také, že odění dívek bylo nepřípustné.

Omluvily se věřícím

Punkerky se věřícím omluvily za znesvěcení jejich svatostánku, ale vinu nepřiznaly. Naděžda Tolokonniková uvedla, že soud je politicky motivovaný, aby odradil opozici.

Soudkyně Marina Syrovová je proslulá svou přísností: z jejích 178 verdiktů v posledních třech letech byl osvobozující jediný, poznamenala ČTK. Za celou dobu čtení rozsudku televizní kamery Syrovovou, která dostala počátkem týdne ochranku, jedinkrát nezabraly.

BEZ KOMENTÁŘE: Pussy Riots zadrželi v únoru v centrálním moskevském kostele kvůli skladbě Bohorodičko, vyžeň Putina!

Hudebnicím hrozilo až sedm let za mřížemi, žalobce ale žádal tři roky.

Případ rozdělil Rusko, podle agentur žádali o shovívavost vůči punkerkám i někteří vysoce postavení představitelé vlády. Také Putin nedávno vyzval k mírnějšímu trestu. „Není nic dobrého na tom, co udělaly, ale nemyslím, že by měly být souzeny příliš přísně,“ prohlásil během návštěvy olympiády v Londýně.

Za hudebnice se postavilo i množství lidí v zahraničí včetně předních hudebníků a celebrit, mimo jiné Madonny. Petice na podporu se podepisovala také v Česku a skupinu kromě jiných podpořil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Podle agentury Interfax bylo během čtení rozsudku před soudní budovou zatčeno několik příznivců Pussy Riot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám