Hlavní obsah

Merkelová je jako carevna, zní tvrdá kritika z vlastních řad

– Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová se chová jako carevna, když nepřipouští žádnou debatu ve své Křesťanskodemokratické unii (CDU). V rozhovoru pro deník Süddeutsche Zeitung to řekl kritik Merkelové z předsednictva vládní strany Josef Schlarmann. Ostatní kolegové jeho názor nesdílejí.

Foto: Blair Gable , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

"V CDU panuje centralistický systém a kurz straně vnucuje Angela Merkelová," popsal fungování německé křesťanské demokracie Schlarmann, který současně stojí v čele vlivného středostavovského sdružení CDU a je dlouhodobým vnitrostranickým kritikem kancléřky. Kdo s ní podle Schlarmanna nesouhlasí, je "vyřazen".

"V systému Merkelová je tak nemožné, aby se dostal nahoru potenciální nástupce," uvedl dvaasedmdesátiletý politik. V CDU to podle něj chodí jako na carském dvoře, na němž má Merkelová i svou palácovou gardu tvořenou jejími nejbližšími spolupracovníky.

"Moc v dnešní CDU nenajdete v Adenauerově domě (stranické centrále - pozn. red.) ani na celostátních sjezdech, ale výlučně v kancléřství - všichni ministři jsou na kancléřce bezprostředně závislí a kariéru dělají jen ti, kteří sledují linii Merkelové," tvrdí Schlarmann. Zároveň jí vytýká, že nerazí žádný pevný kurz, ale cíle mění podle proveditelnosti, jak dle něj dokládá její přístup ke krizi v eurozóně nebo energetice.

Podpora pro šéfku není bez výhrad

"Nemám dojem, že by mne Angela Merkelová nějakým způsobem utlačovala," odmítl kritiku stranického kolegy místopředseda poslanecké frakce Michael Fuchs a vyzval ho, aby své názory doložil. Na stranu kancléřky se postavil i jinak nejhlasitější stranický odpůrce její evropské strategie Wolfgang Bosbach. "S ohledem na blížící se volby je tím nejlepším, co nás potkalo," vyzdvihl Merkelovou, jejíž osoba je podle Bosbacha hlavním rozdílem, který CDU odlišuje od politických soupeřů.

CDU čeká na počátku prosince celostátní sjezd a stranická základna je částečně nespokojená se způsobem, jakým se Německo angažuje v krizi eurozóny a záchraně euro. Části straníků se nelíbí ani odklon od využívání jaderné energie nebo zrušení povinné vojenské služby, které prosadila současná vláda.

Nespokojenost s politikou Merkelové bobtná podle Süddeutsche Zeitung v středním stavu CDU, ale i v konzervativním a hospodářském křídle strany a mezi poslanci přibývá euroskeptiků.

Reklama

Výběr článků

Načítám