Hlavní obsah

Fašistickému Řezníkovi z Fezzánu postavili v Itálii nákladný pomník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vášně a spory vyvolal v Itálii pomník Rodolfovi Grazianimu, ministrovi války ve vládě někdejšího diktátora Benita Mussoliniho. Pomník maršálovi, kterému jeho činy v Libyii a Etiopii ve 20. a 30. letech minulého století vysloužily přezdívku Řezník z Fezzánu, prosadila místní pravice. Levice nesouhlasí.

Rodolfo Graziani

Článek

Po válce byl polní maršál odsouzen za zločiny proti lidskosti, protože v severní Africe nasazoval bojový plyn a zřizoval koncentrační tábory. Pomník za 130 000 eur (zhruba 3,2 miliónu korun) nyní stojí ve vesnici Affile východně od Říma na bývalé skládce a obklopuje ho nově vybudovaný park.

Starosta obce Ercole Viri podle deníku Daily Telegraph doufá, že se místo stane stejně „slavným a oblíbeným jako Predappio“, tedy místo, kde je pohřben Mussolini. Levicový zástupce na radnici Esterino Montino naopak obvinil některé radní, že popírají holocaust. Upozornil, že fašista Graziani byl v roce 1948 italským vojenským tribunálem odsouzen k 19 rokům vězení.

Graziani si ale odseděl jen půl roku a zbytek trestu mu byl prominut. Zemřel v roce 1955 v Římě.

Řezník z Fezzánu

Graziani velel italským vojskům v Libyii a později v Etiopii, když předtím vedl i československé legionáře v boji proti rakouským vojskům. V Libyi dal zřídit koncentrační tábory, kde zemřely tisíce lidí na nemoci, anebo byli popraveni. V Etiopii nařídil Graziani použít proti nepříteli bojový plyn navzdory mezinárodním úmluvám. Jako ministr války později přišel s nařízením, aby byl každý, kdo odmítne nastoupit službu v armádě, zastřelen.

„Místní obyvatelé necítí k Rodolfovi Grazianimu nic než náklonnost a vždy k němu měli respekt,“ prohlásil ke stavbě pomníku Franceso Lollabrigida, politický spřízněnec starosty města, z něhož Graziani pocházel. Tamní list Il Messaggero se ale pozastavil nad skutečností, že nákladný památník z veřejných peněz vznikl v době drastických rozpočtových škrtů.

Reklama

Výběr článků

Načítám