Hlavní obsah

V Irsku chytili uprchlého vyděrače a násilníka z Česka

Právo, Michael Švec

V irské cele skončil v pondělí večer uprchlý 47letý Arnošt Herman, jemuž loni soud v Hradci Králové potvrdil nepodmíněný šestiletý trest za vydírání a ublížení na zdraví. Herman si ale odpykal jen jeho část, oznámila ve středu irská média.

Foto: Archiv Právo

Arnošt Herman

Článek

Herman patřil do skupiny vyděračů, která v letech 2002–2007 půjčovala podnikatelům peníze a pak dluhy i s vysokými úroky a pokutami brutálním způsobem vymáhala.

Herman, jehož arzenál čítal pistoli Luger a Walther P38 či automatickou zbraň, si podle policie při vymáhání počínal zvlášť nevybíravě. Jednomu z klientů například zpřelámal žebra.

Gang, který řádil ve Dvoře Králové a na Královéhradecku, původně čítal pět členů.

Jeden z nich, 26letý Jiří Munzar, zemřel roku 2006 rukou vraha, jehož si na něj najali dva z dlužníků.

Foto: Archiv Právo

Arnošt Herman

Další z členů, Martin Teuber, bývalý detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v Hradci Králové, dostal podmíněný trest.

Hermana v pondělí večer na základě mezinárodního zatykače, který Praha vydala loni v srpnu, zatkl seržant Jim Kirwan v obci Frenchpark v hrabství Roscommon. Když se policista odsouzeného zeptal, zda ví, oč v zatykači jde, odpověděl Herman prostě: „Ano.“

Obhajoba oznámila, že ještě tento týden hodlá požádat o propuštění na kauci. Nejméně do té doby ponechal soudce Hermana ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám