Hlavní obsah

Fico chce odhalit tunel v tunelu spoluprací se Švýcarskem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenská vláda chce poskytnout pomoc při vyšetřování případu tunelování výstavby tunelu Branisko. Premiér Robert Fico to uvedl na pondělní tiskové konferenci, na níž reagoval na informace, že švýcarské soudy se budou zabývat úplatky při výstavbě tunelu Branisko.

Foto: Archiv, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Má se jednat o úplatky ve výši 2,5 miliónu eur za to, že se švýcarské konsorcium mohlo podílet na dodávkách technologií na stavbu Braniska.

„Forma tunelování byla primitivní. Vystavovaly se faktury za fiktivní práce a peníze končily na švýcarských kontech. Našly se konkrétní účty představitelů Slovenské správy cest nominovaných stranou Slovenská demokratická a křesťanská unie. Nikdy se však nepovedlo nalézt důkazy, které by dokazovaly korupci. Proto podporuji mezinárodní spolupráci mezi slovenskou a švýcarskou policií,“ uvedl Fico.

Premiér upozornil na to, že pokud občan Švýcarska podplácel úředníky na Slovensku, tito úředníci se musí odhalit. „Tunel byl dražší o více než dvě miliardy korun a bylo podepsáno 76 dodatků,“ konstatoval.

Švýcarská média se v této souvislosti zmiňují o Švýcarovi slovenského původu Jánu Godáňovi, který zastupoval konsorcium Erga Suisse. Švýcarská prokuratura tvrdí, že Godáň v červenci 2001 a v červnu 2002 použil peníze konsorcia k úplatkům a maskoval to fiktivními smlouvami a účty. Godáň všechna obvinění odmítl a vyjádřil přesvědčení, že u soudu prokáže svou nevinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám