Hlavní obsah

Francie zasáhla proti nelegálním romským táborům

Paříž

Francie pokračuje i za vlády socialistického prezidenta Hollanda v zásazích proti nelegálním romským táborům ve snaze zlepšit hygienické podmínky jejich obyvatel. Ve čtvrtek proto byly uzavřeny dva tábory u Lille. Už dříve byly uzavřeny tábory u Paříže a Lyonu, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zakročila proti nelegálnímu romskému táboru ve Villeneuve d´AscqVideo: Reuters

 
Článek

Asi 200 Romů muselo ve čtvrtek opustit tábory v Hellemmesu a ve Villeneuve d´Ascq v oblasti Lille. Ve středu byl pak uzavřen nelegální tábor v 19. pařížském obvodu, kde bylo 160 Romů. Dalších 200 Romů muselo od neděle opustit tři tábory v Lyonu.

BEZ KOMENTÁŘE: Nelegální romský tábor ve francouzském Hellemmesu

Na 240 rumunských Romů, především z oblasti Lyonu, bylo pak posazeno do letadla do Bukurešti, když souhlasili, že se dobrovolně vrátí domů. Dostali tři sta eur, což obhájce práv Romů označil za mrhání veřejnými prostředky, protože se mnozí z nich do Francie opět vrátí.

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Romská rodina opouští tábor ve Villeneuve d´Ascq.

Kritici zásahů se pustili do Hollanda, že postupuje stejně jako jeho pravicový předchůdce Nicolas Sarkozy. Ten čelil kvůli likvidaci nelegálních romských táborů kritice v celé EU.

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Romové tlačí karavan u Villeneuve d'Ascq.

Francouzský ministr vnitra Manuel Valls se ve středu hájil, že uzavření byla zákonná. Soud rozhodl odstranit tábory bez výhrad. Zdůraznil, že tábory neměly žádná sanitární zařízení, což je podle něj neakceptovatelné. Dodal také, že tábory komplikovaly život dělníků v nedalekých obytných čtvrtích, protože v nich docházelo často k nepokojům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám