Hlavní obsah

Běloruská KGB dál zatýká kvůli plyšovým medvídkům, EU proto zasedne

Minsk/Brusel
Aktualizováno

Evropská unie se v pátek sejde na krizovém mítinku kvůli diplomatické roztržce Švédska s Běloruskem. Minsk vyhostil všechny švédské diplomaty poté, co švédská společnost při reklamní akci upozorňovala na nesvobodu v Bělorusku a shodila tam z letadla plyšové medvědy. Běloruský režim zatím pokračuje v represích, zatýká novináře.

Foto: Studio Total

Plyšoví parašutisté snášející se na Bělorusko

Článek

V Minsku běloruská policie zadržela dvě místní novinářky při fotografování plyšových medvídků s nápisem Nás nelze umlčet, které shodilo nad běloruským územím švédské letadlo.

Běloruští novináři se s plyšovými medvídky nechávají fotografovat na podporu zadrženého kolegy Antona Surapina, který publikoval snímek s medvídkem jako první a byl kvůli tomu zatčen. Kvůli medvídkům je ve vězení i realitní makléř Sjarhej Bašarymav, který švédským organizátorům z reklamní agentury Studio Total pomáhal a podával jim informace.

Běloruská tajná služba KGB, která případ vyšetřuje, vyzvala švédské organizátory akce k účasti v připravovaném procesu. Podle vyjádření KGB na jejich výpovědích bude záviset osud zadržených Bělorusů. Šéf Studia Total Per Cromwell potvrdil, že se zaměstnanci agentury procesu zúčastní. Chtějí ale záruku bezpečného návratu zpět do Švédska.

Lukašenko odvolal velitele protivzdušné obrany

Švédská firma nechala shodit osm set medvědů na začátku července.

Let přes přísně střežené běloruské území protivzdušná obrana nezachytila. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko proto odvolal velitele protivzdušné obrany i pohraniční stráže. [celá zpráva]

Ve středu oficiálně Minsk také rozhodl o stažení všech zaměstnanců běloruské ambasády ve Stockholmu a vyzval švédské ministerstvo zahraničí, aby do konce srpna vyklidilo švédské velvyslanectví v Minsku. Švédský velvyslanec byl vyhoštěn už v pátek.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám