Hlavní obsah

Na letecké základně Ramstein zatkli Němce kvůli špionáži

Právo, DPA, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Šedesátiletý Němec Manfred K. byl v pondělí zatčen pro podezření ze špionáže. Působil jako civilní zaměstnanec NATO na americké letecké základně v Ramsteinu, odkud létají jednotky do Afghánistánu.

Foto: Profimedia.cz

Americká základna v Německu Ramstein

Článek

Podle generální prokuratury v Karlsruhe shromažďoval tajná data a kopíroval si je na osobní počítač. Prokuratura informovala, že způsob a rozsah sbírání citlivých údajů ukazují, že data byla zřejmě určena třetí straně. Kdo mohl mít o data zájem, prokuratura odmítla sdělit.

Podezřelý byl předveden před soudce Spolkového soudního dvora, který nařídil vyšetřování, jímž byl pověřen zemský kriminální úřad Porýní-Falce.

Ramstein je největší americká letecká základna mimo území USA a zároveň sídlo velitelství amerických leteckých sil v Evropě. Je i transitním bodem pro lety do Afghánistánu. Slouží pro překládání nákladů z USA a dopravu vojsk, ale i k evakuaci zraněných: poblíž leží největší americká vojenská nemocnice mimo USA.

Letiště má k dispozici dvě startovací a přistávací dráhy o délce 2,8 a 3,2 km. Podle Wikipedie v roce 2004 sloužilo v Ramsteinu 35 tisíc příslušníků amerických ozbrojených sil a na šest tisíc civilních zaměstnanců. Až do roku 2005 tam byly skladovány atomové zbraně USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám