Hlavní obsah

V Itálii prodávají víno s etiketami Hitlera, stížnosti padají už roky. Marně

– Udinese
Novinky, Jakub Kynčl

Vinař Alessandro Lunardelli asi dobře ví, jak dělat byznys. Roku 2003 byla média v celé Evropě plná informací o podivném italském vinaři, který prodává své víno s etiketami Adolfa Hitlera či Benita Mussoliniho. Člověk by očekával udělení vysoké pokuty a nařízený zákaz používání podobných etiket. Ale devět let poté se stále nic nezměnilo a kolekce nacistických a fašistických vín se stále rozšiřuje.

Foto: Vini Lunardelli

Führerovo víno je značně podivným počinem italského vinaře.

Článek

Vypadá to na boj s větrnými mlýny. Italský vinař prodává vína s kontroverzními etiketami už dobře deset let. Přesto ale nedostal žádnou pokutu a své produkty vesele prodává dál. Vína s etiketou Adolfa Hitlera a Benita Mussoliniho se přitom prodávají běžně i na benzinových pumpách v mnoha městech. Podle všeho vinař tyto lahve ve velkém exportuje i do USA, kde o ně mají zájem leckteré existence.

Američan Michael Hirsch, právník z Filadelfie, si stěžoval místním médiím, že supermarket nedaleko jeho hotelu tato vína prodává.

"Je to pro nás velmi šokující a pobuřuje nás to. Je to jasné neonacistické heslo a nutí nás to značně přemýšlet nad tím, jak máme přistupovat k místním lidem. Na některých lahvích je Adolf Hitler se vztyčenou pravicí, na jiných se u jeho fotografie skví nápis Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer (Jeden národ, jedna říše, jeden vůdce)," uvedl Hirsch.

Italský ministr integrace Andrea Riccardi reagoval velmi rychle oficiálním prohlášením: "Rád bych ujistil naše americké přátele, kteří navštěvují naši zemi, že naše ústava a kultura odmítá rasismu, antisemitismus, nacismus a fašismus. Toto uráží památku miliónů lidí a ohrožuje to image Itálie v zahraničí."

Manželka československého původu

Hirsch cestoval severní Itálií se svou manželkou Cindy a když si všiml lahví, stěžoval si zaměstnanci supermarketu.

"Řekl mi, že je to jen historie, stejně jako Mussolini nebo Che Guevara. Odložil jsem lahev a opustil obchod," dodal Hirsch, jehož manželka se narodila v Československu a přežila pobyt v koncentračním táboru Auschwitz-Birkenau, kde naposledy vydechlo mnoho jejích příbuzných.

"Byla jsem šokována. Nejen, že je to urážlivé vůči Židům, ale je to urážka vůči lidskosti obecně," uvedla Cindy Hirschová.

Vyšetřovatel Mario Giulio Schinaia uvedl pro zpravodajskou agenturu ANSA, že jediný zločin, ze kterého může být vinař aktuálně obviněn, je popírání zločinů fašismu. Dodal, že by však v této souvislosti bylo vhodné začlenit lidskou hloupost mezi zločiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám