Hlavní obsah

Dvanáctiletý kluk věnoval ušetřených 125 tisíc na boj s lýkožroutem v Tatrách

Bratislava

Všechny svoje úspory, celkem 5000 eur (v přepočtu přes 125 000 korun) věnoval teprve dvanáctiletý slovenský školák Matěj Jurčišin na boj s lýkožroutem v Tatranském národním parku. Informoval o tom na webu slovenský deník Sme. Správa lesů za finanční dar nakoupí a instaluje 500 lapačů na lýkožrouty, což byla podmínka mladého dárce.

Foto: Profimedia.cz

Lýkožrout

Článek

Jeho matka Alice Jurčišinová k daru podle agentury SITA uvedla: "Do Tater jezdíme pravidelně a trápí nás, co se tam děje. Je to úplná katastrofa."

Matěje podle ní nejvíc trápí lýkožrout v oblastech Bílovodské, Javorové, a Tiché doliny, uvedla matka: "Samozřejmě, že všechny dokumenty jsem musela za něj podepsat já, ale bylo to jeho rozhodnutí a my ho v tom podporujeme."

"Nikdy předtím jsme se s něčím takovým nesetkali," řekla Lenka Burdová ze Státních lesů TANAPu. Po pohromě před osmi lety peníze kromě firem věnovali i jednotlivci, vždycky prý ale šlo o menší částky.

Lesy v nejstarším slovenském národním parku roce 2004 poškodila mohutná vichřice. Nyní je devastuje lýkožrout.

Státní lesy TANAPu ve sbírce na obnovu tatranského lesa po ničivé vichřici před osmi lety shromáždily přes 1,1 miliónu eur. Peníze, z nichž byla dosud použita necelá polovina, šly výlučně na obnovu lesního porostu na území spravovaném Státními lesy TANAPu. Jurčišin je podle webu zatím jediným člověkem, který daroval peníze na ochranu lesa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám