Hlavní obsah

Britskou vládní koalici začínají rozdělovat zásadní neshody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Napětí v britské vládní koalici vyvolané odvoláním reformy nevolené Sněmovny lordů se ve středu prohloubilo, když konzervativní premiér David Cameron uvedl, že má s koaličními liberálními demokraty "zásadní neshody", pokud jde o ústavní reformy. Cameron navíc zdůraznil, že bude usilovat o snížení počtu poslanců Dolní sněmovny ze 650 na 600 a o překreslení hranic volebních obvodů, které by mělo být výhodné pro jeho konzervativce.

Foto: Henry Romero, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Šéf koaličních liberálních demokratů Nick Clegg přitom po nezdaru reformy Sněmovny lordů, která byla důležitá pro jeho stranu, v pondělí prohlásil, že konzervativci nedodrželi dohodu, na jejímž půdoryse vláda vznikla. Proto podle něj liberální demokraté zablokují změny poslaneckých mandátů, na kterých záleží toryům.

"Máme zde zásadní neshody," řekl Cameron v rozhlasovém rozhovoru. Ujistil však, že rozpory neovlivní to, "na čem opravdu záleží", tedy snahy o oživení ekonomiky. Tvrdil také, že má s Cleggem "dobré pracovní vztahy", ale vzhledem k tomu, že vedou dvě různé strany, tak "budou spory a neshody".

Britští komentátoři spekulují, zda první britská vládní koalice od druhé světové války, která vznikla po volbách v květnu 2010, vydrží podle plánů do dalšího hlasování v roce 2015. "Myslím, že premiér Cameron má 18 měsíců na to, aby věci zlepšil," řekl Tim Montgomerie, který řídí webovou stránku Conservative Home.

Foto: Oli Scarff/POOL, Reuters

Britský vicepremiér Nick Clegg

Podle politologa Patricka Dunleavyho z Londýnské ekonomické školy by mohl Cameron rozbít koalici a rozhodnout se pro předčasné volby již začátkem příštího roku, pokud se bude ekonomická krize dál prohlubovat a s ní klesat i obliba koalice. V takovém případě by byl Cameron podle Dunleavyho bláhový, kdyby chtěl "v koalici klopýtat až do roku 2015".

Podle posledního průzkumu institutu YouGov by opoziční labouristy volilo 44 procent Britů, 34 procent konzervativce a deset procent liberální demokraty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám