Hlavní obsah

Polsko pustošily bouřky a tornádo

Varšava

Polsko postihly v pondělí večer silné bouřky. Způsobily značné škody, strhávaly střechy i dráty elektrického vedení a lámaly stromy, které zablokovaly silnice. U Katovic se objevilo i tornádo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Po celém Polsku jsou bez proudu desítky tisíc domácností. Poškozeno je 790 trafostanic a 50 vedení vysokého napětí. Několik set střech domů bylo poničeno, mnohé byly zcela stržené.

Zraněny byly dvě osoby, když na auto u Chmelna spadl strom. Osm osob museli evakuovat, když v Roznowu spadl strom na obytný dům, uvedla Gazeta wyborcza.

Padající stromy ale zablokovaly také silnici z Polska do Ruska v Bezledach a mezi Dobrym Miastem a Lidzbarkiem Warmińském.

Kolem města Olkusz nedaleko Katovic se přehnalo tornádo, které poničilo asi pět desítek domů, vzduchem podle místních médií létaly kusy plechových garáží.

Průtrže mračen napáchaly škody na železnici v polské části Slezska, řekl v televizi TVN24 mluvčí Polských drah. Ujistil ale, že po hlavních tazích vlaky jezdí a problémy mohou být jedině v oblasti měst Wodzislaw Ślonski a Rybnik nedaleko hranic s Českou republikou.

Noční bouřky provázené silným větrem zaměstnaly v noci na dnešek také hasiče na různých místech Česka, například v Moravskoslezském kraji museli vyjíždět k 90 zásahům, v Jihomoravském kraji k více než 120. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám