Hlavní obsah

Ruský opoziční bloger má na krku obvinění ze zpronevěry

– Moskva

Ruští vyšetřovatelé v úterý obvinili známého opozičního blogera Alexeje Navalného ze zpronevěry a zakázali mu cestovat. Bloger zůstává na svobodě, v případě odsouzení mu však hrozí až deset let vězení. "Je to divné, absurdní obvinění. Vznesli ho jen proto, aby mohli večer v televizi tvrdit, že jsem ukradl miliony," řekl novinářům Navalnyj.

Foto: ČTK/AP

Alexej Navalnyj

Článek

Obvinění následovalo poté, co Navalnyj minulý týden nařkl šéfa ruských vyšetřovatelů Alexandra Bastrykina, že je prý "zahraniční agent", nejspíš český, a to kvůli někdejšímu podnikání v Česku. Sám Bastrykin nařčení popřel; v Česku prý nevydělal jediné euro a byt v Praze si pořídil ještě před nástupem do státních služeb a převedl jej na bývalou manželku. [celá zpráva]

"To není nutné," odmítl šéf poslanecké sněmovny Sergej Naryškin blogerovu výzvu, aby se Bastrykinem zabývala parlamentní vyšetřovací komise. Kreml se zase podle prezidentova mluvčího Dmitrije Peskova rozhodl postoupit blogerovy stížnosti na hlavního vyšetřovatele generální prokuratuře.

Ta však před lety, kdy s odhaleními o Bastrykinově podnikání v Česku poprvé vyrukoval poslanec vládní strany Alexandr Chinštejn, nic nepodnikla, protože šéfa vyšetřovatelů chrání imunita. I tehdy Bastrykin všechna obvinění popřel a aféra po čase utichla.

Chinštejn se nyní snaží získat od kolegů ve sněmovně 89 chybějících podpisů, aby ústavní soud mohl zrušit Bastrykinovu imunitu a umožnit vyšetřování.

Motivy nejasné

Média zatím spekulují, zda Navalného k útoku na mocného činovníka, dlouhodobého spolupracovníka prezidenta Putina, vedla jen zlost nad novým zákonem, který nutí nevládní organizace přijímající peníze ze zahraničí označovat se za "zahraniční agenty". V pozadí prý mohou být i mocenské spory mezi Bastrykinovým Vyšetřovacím výborem, který Rusové přirovnávají k obdobě americké FBI, ministerstvem vnitra a generální prokuraturou.

Z Bastrykinova úřadu zase zaznívá podezření, že se Navalnyj snaží jen odvrátit pozornost od vlastních potíží s vyšetřovateli. Podle jejich verze se bloger ještě jako poradce gubernátora Kirovské oblasti dopustil řady nezákonných operací, v jejichž důsledku oblastní podnik Kirovles "utrpěl škodu ve zvláště velkém rozsahu". v úterý jej vyšetřovatelé nakonec obvinili podle přísnějšího paragrafu o zpronevěře.

Vyšetřování podvodu trvá už třetí rok, ale poslední prověrka případu v podání kirovských vyšetřovatelů loni dospěla k závěru, že se žádný trestný čin nestal, stejně tak usoudili kriminalisté z vyšší instance. Bastrykinovo moskevské ústředí však tento závěr zrušilo.

Právník Navalnyj si udělal jméno nelítostným tepáním korupce ve státních úřadech a podnicích. V současnosti patří k nejpopulárnějším opozičním vůdcům, dokonce mu někteří přívrženci mají za zlé, že letošní šanci kandidovat na prezidenta promeškal tím, že v době podávání přihlášek byl zrovna ve vězení za účast na nepovolené demonstraci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám