Hlavní obsah

Polibte mi p..., vzkázal novinářům v Polsku Romneyho mluvčí

Novinky, rei
Varšava
Aktualizováno

Zahraniční cesta kandidáta amerických republikánů na prezidenta USA Mitta Romneyho trvá jen šest dní, zato je plná kontroverzí. Romney navštívil Velkou Británii, Izrael a Polsko. Své britské hostitele urazil hned po příjezdu pochybami o tom, zda jsou připraveni na olympiádu, jeho proslov v Izraeli naštval Palestince, podle nichž byl rasistický, a v Polsku zase Romneyho mluvčí řekl novinářům bez okolků, že mu můžou „políbit pr...“.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Mitt Romney ve Varšavě

Článek

Romney v úterý ve Varšavě navštívil hrob neznámého vojína. Novináři mapující jeho cestu čekali za provazovou zábranou, jak je o to jeho zaměstnanci žádali. Když se Romney chystal nastoupit znovu do auta na Pilsudského náměstí, začali na něj novináři křičet své otázky, což není nic neobvyklého. Reakce kandidátova tiskového mluvčího Ricka Gorky je však zaskočila. „Polibte mi pr...,“ prohlásil a dodal: „Jděte do haj...“.

Gorky se později omluvil a vysvětlil, že Romney a novináři byli na pamětihodném místě a reportéři měli projevit víc úcty.

Stanice ABC doplnila, že otázky mířily Romneymu „na tělo“. Zástupce televize CNN se ho nahlas ptal, zda se vyjádří k přešlapům, které se mu na zahraniční cestě "povedly", a reportér listu New York Times zase, jestli má co vzkázat Palestincům, které naštval při víkendové návštěvě Izraele.

Pobouřil Palestince i Brity

Tam Romney prohlásil, že za rozdílem mezi ekonomikami židovského státu a palestinských územích mohou odlišné kultury. Pobouření Palestinci okamžitě označili jeho výrok za rasistický.

Romney chtěl svojí cestou vylepšit svůj obraz za hranicemi USA, což se mu ale moc nepovedlo navzdory tomu, že spojence ujišťoval o přátelství se Spojenými státy. Jako první navštívil nejbližšího spojence v Londýně, o němž tvrdil, že si ho jeho sok v podzimních volbách a nynější prezident Barack Obama dostatečně nevšímá. Brity v čele s premiérem Davidem Cameronem ale naštval hned po příletu. [celá zpráva]

Rusko jako nepřítel

Následovalo okamžitě pár dalších přešlapů, po nichž se Romney přestal bavit i s novináři, které s sebou vzal na cesty. ABC uvedla, že poslední, pouhé tři otázky, zodpověděl ve čtvrtek ještě v Londýně. O své možné budoucí zahraniční politice se přitom vůbec nechtěl bavit.

Ve Varšavě v úterý ovšem neváhal označit Rusko za "geopolitického nepřítele číslo jedna". Mohl tím spíše myslet Rusko jako nepřítele Polska, které pochválil za to, že stojí při Spojených státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám