Hlavní obsah

Orbán chce zavést povinnou registraci voličů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Příštích parlamentních voleb v Maďarsku, které se budou konat v roce 2014, by se mohli zúčastnit pouze předem registrovaní občané. Poslanci maďarského parlamentu budou o tomto návrhu premiéra Viktora Orbána hlasovat v září.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Vládní strana FIDESZ disponuje v parlamentu dvoutřetinovou většinu. Na registraci by měli voliči několik měsíců a podle Orbána by šlo o jednoduchý úkon. Premiér zatím nechal nezodpovězenou otázku, zda se registrovaní voliči budou muset k volbám povinně dostavit.

Analytik Tamás Lánczi pro agenturu MTI konstatoval, že tento systém by mohl zvýhodnit pravicové strany FIDESZ a Jobbik, jejichž voliči jsou disciplinovanější. Opoziční socialisté tvrdí, že Orbán chce v zemi zlikvidovat demokracii. „Orbán chce zabetonovat svou moc,“ uvedl socialistický poslanec Sándor Burányi.

Extrémně pravicová strana Jobbik prosazuje namísto registrace voličů podmínku základního vzdělání. „Vždyť, kdo neumí číst ani psát nemůže odpovědně rozhodovat o budoucnosti země,“ uvedl Jobbik ve svém prohlášení.

Zavedení nového systému

Pobouření vyvolalo rovněž Orbánovo prohlášení, když mluvil o potřebě „nového systému“, který by potenciálně mohl nahradit demokracii. „Krize Evropy je krizí Bruselu. Brusel je překážkou toho, abychom našli řešení pro národní problémy,“ uvedl Orbán před podnikateli.

Podle Orbána by se střední Evropa měla poučit z chyb západních zemí. „Příčinou krize v Evropě je také to, že Evropa stále žije ve stínu druhé světové války. Evropa se bojí všeho, o čem si myslí, že to bylo příčinou dvou světových válek,“ dodal Orbán. Podle maďarského premiéra se Evropská unie domnívá, že mezi tyto příčiny patří národní státy a nacionalismus. Zároveň vyzval země střední Evropy k užší spolupráci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám