Hlavní obsah

Válečný zločinec Csatáry může být souzen na Slovensku

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Není vyloučeno, že maďarský válečný zločinec László Csatáry (97) zadržený před časem v Budapešti bude souzen na Slovensku. Ústav paměti národa (ÚPN) v Bratislavě totiž vlastní jedinou zachovalou kopii rozsudku smrti nad Csatárym z roku 1948. Slováci zatím o jeho vydání nepožádali.

Foto: László Balogh, Reuters

László Csatáry

Článek

ÚPN disponuje spisem, který vedla Státní bezpečnost o Csatárym a jeho součástí je i rozsudek Lidového soudu v Košicích. „Spis obsahuje například zatykač, popis osoby a rozsudek z osmého června 1948 o rozsahu 11 stránek,“ uvedl předseda ÚPN Ivan Petranský. Kopii rozsudku poskytl ÚPN slovenskému ministerstvu spravedlnosti a maďarskému velvyslanectví.

Před případným vydáním Csatáryho na Slovensko musí soud změnit trest smrti na doživotí a vydat na válečného zločince mezinárodní zatykač. Podobně postupovaly slovenské soudy v případě Ladislava Nižňanského, který byl podezřelý z válečných zločinů. Nižňanský loni zemřel v Německu. [celá zpráva]

Slovensko zatím o vydání nepožádalo

Slovensko zatím nepožádalo Maďarsko o vydání Csatáryho nepožádalo. „Činíme všechny potřebné kroky, abychom v rámci našich kompetencí pomohli k nastolení spravedlnosti,“ řekla Právu mluvčí slovenského ministerstva spravedlnosti Jana Zlatohlávková.

„Vzhledem k tomu, že se stále shromažďují a analyzují informace, a že jde o komplikovaný případ s mezinárodními prvky, nepovažujeme v tomto čase za vhodné se k němu podrobněji vyjadřovat. Uvědomujeme si, že vzhledem k velkému časovému odstupu jde o jednu z posledních šancí jak potrestat pachatele válečných zločinů z období druhé světové války. Intenzivně v této věci komunikujeme s dalšími kompetentními orgány i s maďarskou stranou,“ dodala mluvčí.

Ústřední svaz židovských náboženských obcí na Slovensku chce po slovenských úřadech, aby požádaly Maďarsko o vydání Csatáryho. „Klíčoví svědci žijí na Slovensku,“ odůvodnil tuto žádost místopředseda svazu Pavol Sitár.

Pamětníci o krutosti Csatáryho

Spis obsahuje výpovědi svědků, podle nichž Csatáry nahnal do transportů smrti také nemocné se slovy „Ať zdechnou ve vagonech“. Svědek Zoltán Žurovský se v roce 1944 pokusil o atentát na Csatáryho, který poslal jeho matku do koncentračního tábora. Atentát byl neúspěšný a Žurovský byl za trest odvlečen do Německa.

Edit Šalamónová (88) z Košic si dobře vzpomíná na velitele košického ghetta László Csatáryho (97). „Pamatuji si ho, jako vysokého štíhlého muže, který měl vždy v rukou bič. Už nás žije jen několik, kdo si pamatujeme jeho krutosti,“ řekla Šalamónová maďarskému deníku Népszabadság.

Košický historik Zoltán Balassa upozorňuje, že pro pamětníky jsou vzpomínky na válečné krutosti dodnes těžkým traumatem. „Na Csatáryho si vzpomínají, jako na všemocného velitele košického ghetta,“ dodal historik.

Proti Csatárymu svědčí i dobové dokumenty. Odborník na mezinárodní právo Ádám Gellért objevil v maďarských i slovenských archivech důkazy, že Csatáry vydával rozkaz k deportaci přes 15tisíc košických Židů do Osvětimi. Na dokumentech byl Csatáryho podpis. On však tvrdí, že plnil pouze rozkazy Němců.

V poválečném procesu s Csatárym svědčila také Erzsébet Glückmannová. „Židy soustředili do košické cihelny. Na velmi malém prostoru bylo velké množství lidí. Csatáry neustále mlátil lidi bičem. Na některých jeho krutostech se pozastavili dokonce i příslušníci SS,“ uvedla ve své výpovědi u soudu.

Výslech se nekonal

Csatáry je od minulého týdne v domácím vězení. Jeho obhájce potvrdil, že na čtvrtek plánovaný výslech byl odložen a bude se konat příští týden.

Dvacet členů amerického kongresu požádalo dopisem maďarského premiéra Viktora Orbána a prezidenta Jánose Ádera, aby udělali všechno pro co nejrychlejší a úplné vyřešení případu.

Bývalý velitel košického Ghetta se až do roku 1997 ukrýval pod falešnou identitou v Kanadě a po odhalení své totožnosti se vrátil do Budapešti, kde žil pod jménem Smith. Maďarská policie ho minulý týden zadržela a prokuratura na něho uvalila domácí vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám