Hlavní obsah

Atentátník přijel do Burgasu z Rumunska, mluvil plynně rusky

– Sofia
Právo, Anželina Penčevová (Sofia)

Sebevražedný útočník, který minulou středu na parkovišti před letištěm v Burgasu zabil pět izraelských turistů, bulharského řidiče a sebe, přicestoval do Bulharska podle oficiálně nepotvrzených informací bulharských médií přes sousední Rumunsko.

Foto: Reuters

Bulharské úřady se domnívají, že atentát spáchal muž uprostřed na snímku.

Článek

Nejméně jednu noc strávil v tříhvězdičkovém hotelu Perfekt ve Varně, kde zanechal genetickou stopu. Televize BTV dále uvedla, že ho tam viděli ve společnosti neznámé ženy.

List Trud zveřejnil svědectví taxikáře, který ho den před atentátem vezl. Muž prý ovládal ruštinu. „Hovořil plynně,“ dodal.

Plán možná úplně nevyšel

Bulharská novinářka Elena Jontčevová, odbornice na islámské skupiny na Kavkazu a v Čečensku, uvedla, že je možné, že bomba explodovala příliš brzy.

„Terorista ji nejspíš chtěl nechat vybuchnout až po odjezdu autobusu, aby škody byly co nejvyšší,“ řekla. Deník Sega s odvoláním na vyprávění lidí, kteří útok přežili, napsal, že v zavazadlovém prostoru autobusu stál velký kufr a oni nesměli k němu položit zavazadla. „To živí spekulace o možné druhé náloži přímo v busu,“ upozornil list.

Bulharským úřadům se před několika měsíci podařilo zabránit atentátu na izraelské turisty. V pondělí to řekl izraelský ministr cestovního ruchu Stas Misežnikov. Bližší detaily neuvedl.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám