Hlavní obsah

Na Ukrajině ukončili vyšetřování plánovaného atentátu na Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Ukrajinská tajná služba SBU ukončila vyšetřování chystaného atentátu na ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to v úterý ruský list Kommersant. S vyšetřovacím spisem se nyní seznamují oba zadržení, Čečenec Adam Osmajev, který je podezřelý z organizace teroristických útoků na rozkaz vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarova, a jeho komplic Kazach Ilja Pjanzin. Poté má být případ předán soudu.

Foto: Ali Jarekji , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Plán byl odhalen loni v lednu, když v pronajatém bytu v Oděse náhodně vybuchla nálož, kterou atentátníci sestavovali. V troskách bytu zahynul třetí předpokládaný společník, Čečenec Ruslan Madajev, popálený Pjanzin byl převezen do nemocnice a Osmajev prchl, než se jej SBU podařilo vypátrat a zatknout. Oba byli obviněni z nezákonného držení zbraní a trhavin.

Na případu pak dodaly na závažnosti informace od kolegů z ruské tajné služby FSB, že Osmajev byl už zapleten do nepodařeného atentátu na čečenského vládce Ramzana Kadyrova v Moskvě před pěti lety.

Po ruské žádosti o vydání se Osmajev koncem února přiznal k přípravě teroristických útoků v Rusku, které měly vyvrcholit atentátem na tehdejšího premiéra a prezidentského kandidáta Putina. [celá zpráva]

Videonahrávka s doznáním se vzápětí stala senzací v ruských a ukrajinských médiích. Případ převzali vyšetřovatelé SBU. Obvinění byla překvalifikována a ještě je posílila podezření, že Osmajev chystal v Oděse další atentát na Kadyrova během boxerského zápasu v červnu 2011 mezi americkým a čečenským borcem. [celá zpráva]

Ruská opozice měla podezření, že zpráva o chystaném atentátu byla součástí Putinovy předvolební kampaně. Premiér a někdejší šéf Kremlu volby vyhrál už v prvním kole 4. března a do prezidentské funkce se vrátil počátkem května.

Reklama

Výběr článků

Načítám