Hlavní obsah

Členkám Pussy Riot prodloužil soud vazbu

– Moskva • Aktualizováno

Moskevská policie v pátek zatkla několik demonstrantů u budovy obvodního soudu, kde s vyloučením veřejnosti začal proces s třemi členkami punkové skupiny Pussy Riot, obžalovanými z výtržnictví v pravoslavném kostele. Soud členkám kapely prodloužil vazbu až do 12. ledna příštího roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Moskvě začal proces s Pussy RiotVideo: Reuters

 
Článek

"Policie pokračuje v zatýkání účastníků nepovolené demonstrace na podporu Pussy Riot v okolí soudu," uvedla agentura RIA Novosti. Podle agentury Interfax strážci pořádku zatím zatkli čtyři demonstranty, mladíka a dívku v údajně nestřízlivém stavu, jakož i penzistu s mladou ženou, kteří drželi plakát "Rusko bez Putina" a vykřikovali "Svobodu Pussy Riot".

V okolí soudu je nyní okolo padesátky lidí, převážně novinářů, jakož i stoupenců a odpůrců souzené skupiny. Ulici, kde se soud nachází, policie již dříve přehradila.

Foto: Reuters

Pussy Riot: (zleva) Jekatěrina Samucevičová (29), Naděžda Tolokonnikovová (22) a Marija Aljochinová (24)

Koncem února, ještě před prezidentskými volbami, kapela v hlavním moskevském chrámu zahrála píseň "Bohorodičko, vyžeň Putina". Třem dopadeným členkám skupiny nyní hrozí až sedm let vězení. Proces je kritiky poměrů vnímán jako další známka sbližování režimu Vladimira Putina se špičkami pravoslavné církve.

Zaměstnanci chrámu žádají přísný trest

Soud vyhověl obžalobě, a vazbu prodloužil do 12 ledna 2013. Obhajoba je připravena na to, že Naděžda Tolokonnikovová (22), Marija Aljochinová (24) a Jekatěrina Samucevičová (29) nejspíš i během procesu budou za mřížemi.

U soudu jsou zastoupeny i "oběti" incidentu v podobě desítky strážců a zaměstnanců chrámu, kteří naléhají na co nejpřísnější potrestání feministek. Obžaloba happening charakterizuje i jako "svatokrádež" a útok na křesťanské hodnoty. Obhajoba argumentuje, že mezi "oběťmi" není ani jediný řadový věřící, a stěžuje si, že soud odmítá přijmout návrhy a stížnosti jejich klientek. K procesu hodlá předvolat i prezidenta Putina a patriarchu Kirilla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám