Hlavní obsah

Čech se před skokem z mostu v Mostaru měl poradit s experty, mohl by žít

Právo, mcm
Mostar

Čech, který v neděli večer skočil ze Starého mostu v Mostaru a jehož mrtvé tělo bylo nalezeno ve čtvrtek, nikoho neinformoval o svém záměru. Kdyby se obrátil na experty, mohl stále žít. Jak upozornil bosenský list Oslobodjenje, ve městě působí klub profesionálních skokanů, kteří dokáží poradit, jak z mostu skočit, aniž by člověk ohrozil vlastní život.

Foto: Profimedia.cz

Starý most přes Neretvu v Mostaru

Článek

„(Mladík) přišel v neděli večer na most a skočil. Kdyby nám tady v klubu řekl, že to chce udělat, pak bychom ho na to připravili. Také bychom tam byli. Čekali bychom na něj pod mostem, abychom mohli zasáhnout v případě jakékoliv nehody. To se nicméně nestalo,“ řekl listu člen klubu Ermin Sarić.

Popsal také, jak klub pomohl mladému Australanovi, který chtěl absolvovat riskantní krok: „Uspořádali jsme několik školení, připravili jsme ho na skok a nebyl žádný problém. Když skáčete amatérsky, musíte mít náš souhlas a musíte projít základní přípravou. To pomáhá vyhnout se zraněním a (smrtelným) nehodám, jako se to stalo v neděli.“ [celá zpráva]

List připomněl, že délka skoku kolísá v závislosti na výšce hladiny Neretvy mezi 20 a 25 metry. Tělo tedy dopadá na hladinu ve velké rychlosti, takže je snadno možné vyrazit si dech nebo způsobit zlomeniny končetin či mdloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám