Hlavní obsah

Odvolanému arcibiskupovi prý Vatikán vyčítal džíny a homosexuály

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Mezi důvody odvolání trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka (52) údajně Vatikán uvedl, že příliš často nosil džíny a obklopoval se spolupracovníky s pochybnou pověstí, mezi nimiž měli být kněží s homosexuální orientací a kněží, kteří měli děti. Televize TA3 v sobotu uveřejnila celkem 11 bodů, kvůli nimž byl údajně Bezák odvolaný z funkce.

Koncert na podporu Róberta BezákaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Vatikán v dalších bodech Bezákovi vyčítá, že papeže mnohdy označuje slovy „pan papež“ a ostatní slovenské biskupy označuje za „zpátečnické“, zatím co sebe označuje za „moderního biskupa a osvíceného liberála“. Bezák to ve své odpovědi důrazně odmítl s tím, že ve svých veřejných vystoupeních zásadně používá termíny: papež, papež Benedikt XVI., Svatý Otec, Svatý Otec Benedikt XVI. a jeho svátost papež Benedikt XVI.

„Slovenští biskupové jsou mí vrstevníci nebo jsou ve věku mého otce. Nejsou zpátečníci, vyrůstali v době příslušné věku mého otce. Vzhledem na to, že jsem samozřejmě mladší než můj otec, mám jiné společenské a kulturní zkušenosti. To je prostý a přirozený rozdíl mezi mnou a některými biskupy. Jsem blízko mladým lidem a snažím se porozumět současnému světu - to je celá moje modernost a osvícenost,“ uvedl Bezák ve své odpovědi.

Foto: Földeši Miroslav, ČTK

Róbert Bezák na snímku z roku 2009

Na výčitky, že nosí džíny a úbor na gymnastiku, čímž by měl zesměšňovat reverendu jako „oděv černokněžníků“ Bezák odpověděl: „Ve své biskupské činnosti používám patřičný kněžský civil doplněný biskupským křížem a prstenem, případně ve významných chvílích kompletní biskupskou reverendu, kterou jsem si nechal šít v Římě. Po skončení práce v pozdních večerních hodinách se doma převlíkám do domácího oblečení civilního vzhledu.“

Bezák rovněž odmítl, že by se obklopoval spolupracovníky s pochybnou pověstí, mezi nimiž jsou kněží s homosexuální náklonností a kněží, kteří mají děti. „Připomínám, že všichni mí nejbližší spolupracovníci byli knězi Trnavské arcidiecéze už při mém nástupu do úřadu trnavského arcibiskupa, přičemž můj předchůdce Mons. Ján Sokol mě neupozornil na možnou „pochybnou pověst“ některého z nich,“ uvedl.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zpěvačka Zuzana Homolová na koncertě v Bratislavě

Papež Benedikt XVI. dovolal začátkem července arcibiskupa Bezáka z čela trnavské arcidiecéze. Bezák tvrdí, že důvody svého odvolání nezná. Na veřejnost pronikly informace, že Vatikán vykonal v Trnavě kontrolu (tzv. apoštolskou vizitaci), jejíž výsledky byly důvodem odvolání arcibiskupa. Neoficiálně se však říká, že za odvoláním Bezáka jsou spory s jeho předchůdcem Jánem Sokolem.

Slovenští věřící se nechtějí smířit s odvoláním oblíbeného arcibiskupa. V petici žádají Vatikán o vysvětlení tohoto kroku, pořádají protesty a v Bratislavě se konal koncert na podporu Bezáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám