Hlavní obsah

Francie se nehodlá vzdát své odstrašující jaderné síly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie za socialistického prezidenta Françoise Hollandea rozhodně nezpochybní svou odstrašující jadernou sílu. Uvedl to v sobotu francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian. Ukončil tak debatu, kterou nedávno vyvolal bývalý socialistický premiér Michel Rocard návrhem, aby se země zbavila jaderných sil s cílem uspořit v rámci státního rozpočtu.

Foto: Jacques Brinon/Pool , Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande

Článek

Princip jaderného odstrašení má podle ministra stále zásadní význam. "Žijeme několik desetiletí v míru, protože se těšíme bezpečnosti, kterou nám dává toto odstrašování," prohlásil Le Drian v rozhlase v den oslav státního svátku Francie, při kterých se uskutečnila tradiční velká vojenská přehlídka v centru Paříže.

Ministr upřesnil, že Francie má 300 jaderných hlavic, zatímco Rusové a Američané jich mají tisíce. Za možné hrozby označil Írán. "Musíme v tomto nestabilním světě zajistit bezpečnost naší země. Jedná se také o nástroj svrchovanosti v rámci světa. Tento koncept nezpochybníme," zdůraznil ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám