Hlavní obsah

Do demonstrujících Španělů střílela policie gumovými projektily

Madrid

Španělský premiér Mariano Rajoy ve středu zveřejnil, jaká další úsporná opatření zavede. Zvýší DPH z 18 na 21 procent. Také seškrtá rozpočty místních úřadů o 3,5 miliardy eur. EU plán přivítala, lidé v ulicích ne. V Madridu demonstrují tisíce horníků a jejich příznivců. Policie do nich podle BBC střílela gumovými projektily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce nespokojených španělských horníků pochodují centrem MadriduVideo: Reuters

 
Článek

Škrty přicházejí poté, co EU slíbila španělským bankám 30 miliard eur do konce července a roční odklad na dosažení cílů škrtů na rok 2014. [celá zpráva]

Premiér, který byl několikrát přerušen opozičními poslanci, uvedl, že plánovaná opatření budou zavedena bez dlouhého otálení. Během dvou a půl let by měly přinést do rozpočtu 65 miliard eur. Místní úřady mají v některých oblastech snížit počet zastupitelů o třetinu. Nebudou též smět poskytovat služby, které si nebudou moci dovolit. Když zavádění škrtů oznamoval, řekl: „Právě teď platíme za minulé excesy.“ Podle něj země zažívá recesi hlubokou jako nikdy dříve.

Foto: ČTK/AP

Španělský premiér Mariano Rajoy

Rajoy přiznal, že jedná v rozporu se svým předvolebním slibem nezvyšovat daně: "Řekl jsem, že budu snižovat daně, a já je naopak zvyšuju. Okolnosti se však změnily a já se jim přizpůsobil."

Že přijdou další škrty naznačil premiér už minulý týden.  [celá zpráva]

Ve Španělsku však plán jen přilil oleje do ohně protestů. V Madridu proti úsporným opatřením při jeho vystoupení v parlamentu demonstrovaly tisíce horníků a jejich sympatizantů. Mířili před ministerstvo průmyslu protestovat proti škrtům v subvencích z 300 miliónů eur na 111.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělští horníci v Madridu

„Jsou tu jen škrty a další škrty,“ řekl AP horník z Asturie David Menendez. Horníci při tzv. černém pochodu urazili od 22. června ze severu země stovky kilometrů a několikrát se střetli s policií. V Madridu je večer přivítaly tisíce lidí.

Nezaměstnanost v zemi dosahuje 24 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám