Hlavní obsah

Kapitán Costy Concordie se za nehodu omluvil, za interview dostal milión

Právo, ČTK, znk
Řím
Aktualizováno

Kapitán ztroskotané lodě Costa Concordia Francesco Schettino se v úterý omluvil za nehodu, při níž v lednu zahynulo 32 lidí. Řekl také, že těsně před nárazem plavidla jej vyrušil telefonický hovor. Schettino od neštěstí poskytl vůbec první delší televizní rozhovor. Ten také náležitě zpeněžil.

Foto: ČTK/AP

Francesco Schettino

Článek

"Když se stane nehoda, není identifikována jenom loď nebo firma (která ji provozuje). Kapitán je také identifikován, a tak je normální, že bych se jako zástupce tohoto systému měl omluvit," řekl Schettino, který prý neustále myslí na oběti neštěstí.

Luxusní loď Costa Concordia se potopila 13. ledna při plavbě podél italského pobřeží. V době nehody bylo na palubě lodi přes 4200 lidí, více než tři desítky z nich zemřely.

Podle vyšetřovatelů ztroskotání zavinil Schettino riskantním manévrem poblíž toskánského ostrova Giglio. Je kvůli němu vyšetřován pro zabití z nedbalosti a dále též pro předčasné opuštění lodi a chyby při řízení plavidla. Hrozí mu až 15 let vězení. Spolu s kapitánem plavidla, který byl nedávno propuštěn z domácího vězení, je obviněno dalších osm zaměstnanců společnosti Costa Crociere, jež plavidlo provozovala.

Foto: Max Rossi , Reuters

Lidé relaxují na pobřeží na dohled vraku.

V rozhovoru Schettino připustil, že nejednal dostatečně rozhodně, když se loď dostala příliš blízko břehu. "Byla to banální nehoda, při níž selhala komunikace mezi lidskými bytostmi, což způsobilo nedorozumění... Bylo to, jako by vypadl proud v hlavách všech i v přístrojích," nechal se slyšet. Zároveň řekl, že to ale nebyl on, kdo v době nehody loď řídil.

Vrak luxusního plavidla stále leží u ostrova Giglio. Práce na jeho odstraňování začaly v květnu, vyproštění lodi a její odvlečení do přístavu ale potrvá zhruba rok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Animace vyzvednutí potopené Costy ConcordiaVideo: Reuters

Chtěl milión

Schettino za svůj první televizní rozhovor po lednové tragédii utržil vysokou odměnu, nejméně 50 tisíc eur (1,2 mil. Kč).

Schettinovi právníci už před časem oznámili, že částka je základem pro zahájení jednání a že jejich klient si vybere toho, kdo nabídne víc. Nejúspěšnější byla nakonec stanice Canale 5 patřící rodině expremiéra Silvia Berlusconiho.

„Je to ostuda. Zabil lidi a navíc za to dostane peníze,“ napsal jeden ze čtenářů webových stránek listu Libero. „Místo toho měl dostat 50 tisíc ran holí,“ uzavřel další.

Reklama

Související články

Lodi Costa Concordia nefungovala černá skříňka

Vyšetřovatelům, kteří rozplétají případ havárie luxusní výletní lodě Costa Concordia, chybí důležité údaje z černé skříňky, upozornil v úterý italský list...

Výběr článků

Načítám