Hlavní obsah

Rusům dobře nefungoval systém varování, při záplavách zemřelo 171 lidí

– Moskva

Ruské úřady v pondělí přiznaly nedostatky v systému včasného varování, jehož selhání mělo podíl na vysokém počtu obětí víkendových záplav v Krasnodarském kraji na jihu evropské části Ruska. Na katastrofě, která si vyžádala přes 170 mrtvých, se podle činitelů ruské vlády negativně podepsaly chyby při informování obyvatel postižených oblastí.

Foto: Eduard Korniyenko , Reuters

Velká voda v Krymsku

Článek

"V práci místních řídících pracovníků a některých organizací došlo k chybám, ne všichni obyvatelé byli včas varováni," řekl ruské agentuře RIA Novosti ministr pro mimořádné situace Vladimir Pučkov. Systém včasného varování podle něj zafungoval, ale nikoli "komplexně".

Mohutná záplavová vlna, kterou v noci na sobotu způsobily přívalové deště v pobřežní oblasti na severovýchodě Černého moře, přinesla smrt 171 lidem. Více než 24 000 obyvatel měst Krymsk, Gelendžik a Novorossijsk vzala velká voda majetek či poškodila obydlí, na 3 300 lidí podle Pučkova přišlo úplně o všechno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rusko zasáhly mohutné záplavy, obětí je přes 150Video: Reuters

Na pondělí  byl v Rusku vyhlášen státní smutek, první rodiny zároveň dostávají finanční kompenzace za způsobenou újmu. Pozůstalí po mrtvých mají dostat po miliónu rublů, termín výplaty ale ruské orgány neupřesnily.

Lidi přiznání nepřekvapilo

Sdělení ministra Pučkova o chybách v systému včasné výstrahy není pro většinu postižených žádnou novinkou. Řada lidí si už dříve stěžovala, že je na ohrožení nikdo neupozornil. Starosta Krymsku v neděli oznámil, že varování obdržel v pátek až ve 22:00, tedy jen čtyři hodiny před katastrofou.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Záplavy postihly více než 24 000 lidí.

Přímo v Krymsku jsou tisíce lidí bez plynu a elektřiny. V některých ulicích stále stojí voda, lidé z kalných vln loví mrtvá těla hospodářských zvířat. Pošťáci v Krymsku roznášejí obálky s 10 000 rublů (6300 korun) okamžité vládní pomoci.

Sociální sítě v ruském internetu překypují kritikou postupu úřadů, ale i způsobu, jakým oficiální média o katastrofě informují. Spíš než osud postižených lidí je podle ruských blogerů centrem zájmu novinářů prezident Vladimir Putin, který oblast v neděli navštívil. "K záplavám došlo, ale Putin přispěchal, Putin letěl vrtulníkem, Putin svolal schůzi...," poznamenala na Twitteru obyvatelka postižené oblasti Dalja Rošinová.

Meteorologové nemají pro obyvatele Krasnodarského kraje dobré zprávy: i pro tento týden předpovídají bouřky doprovázené silným deštěm a vichřicí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám