Hlavní obsah

Zemřel europoslanec Jiří Havel

• Aktualizováno

Po dlouhé nemoci zemřel v neděli ráno ve věku 54 let ve Vídni europoslanec Jiří Havel (ČSSD). ČTK to oznámil jeho tchán Rudolf Mihola. Havel byl dříve místopředsedou vlády pro ekonomiku.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Havel

Článek

"Jirka (Havel) zemřel po dlouhé nemoci v akademické nemocnici ve Vídni. Byl to nesmírně cenný člověk," řekl mluvčí sociálnědemokratické frakce Evropského parlamentu (EP) Stijn Croes. V Evropském parlamentu by měl Havla nahradit Vojtěch Mynář, předseda sociálnědemokratického klubu v ostravském zastupitelstvu, jak uvedl mluvčí ČSSD Martin Ayrer.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že Havlovo úmrtí je velká ztráta pro celou tuzemskou levici. "Byl to nesmírně vzdělaný, poctivý a slušný člověk. Podílel se dlouhá léta zásadním způsobem na programové práci v sociální demokracii, patřil k autorům našeho ekonomického programu," napsal mimo jiné v tiskovém prohlášení.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek řekl, že Havlovo úmrtí je velká ztráta. "On byl jeden z těch, který pomáhal formulovat evropskou politiku jako pilíř programu sociální demokracie. Cítím to jako velkou ztrátu a možná i jako závazek vůči němu," řekl Zaorálek v České televizi.

Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) byl Havel výrazně proevropský. "Člověk, který si ještě rozmyslel, co řekl. Bude tam chybět (v EP). Rád bych rodině i straně sociálnědemokratické vyslovil soustrast, protože je to opravdu těžká ztráta," řekl ministr zahraničí.

Tvůrce programů ČSSD

Havel vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde působil na pozici odborného asistenta. V roce 1991 získal hodnost kandidáta věd a nastoupil na Institut ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Zde v roce 1997 obhájil docenturu a působil na katedře financí.

Od roku 1993 byl členem orgánů řady firem (Česká spořitelna, Unipetrol, ČEZ). V letech 1999 až 2001 byl místopředsedou a předsedou výkonného výboru Fondu národního majetku (FNM).

Politickou kariéru začal podle Wikipedie v řadách KSČ a koncem 80. let minulého století jako jeden ze spoluautorů ekonomických skript pozitivně hodnotil Stalinovu hospodářskou politiku. Sám popíral tvrzení, že učil na VUML (Večerní univerzita marxismu-leninismu) například poslance Vlastimila Tlustého.

Po listopadu 1989 se účastnil pokusů o vytvoření moderní levicové strany a nakonec vstoupil v roce 1997 do ČSSD, kde se podílel na tvorbě všech programů strany a od ledna do září 2006 byl místopředsedou pro ekonomiku ve vládě Jiřího Paroubka. V roce 2006 neúspěšně kandidoval do senátu na Svitavsku. Do své smrti byl mluvčím stínové vlády ČSSD pro ekonomiku.

V prosinci 2008 zvolen lídrem kandidátky ČSSD pro volby do Evropského parlamentu[6], ve kterých byl v červnu 2009 zvolen poslancem Evropského parlamentu a stal se členem jeho rozpočtového výboru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám