Hlavní obsah

Za odvoláním arcibiskupa Bezáka jsou údajně finanční nesrovnalosti

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Důvodem odvolání trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka (52) měly být údajné finanční nesrovnalosti, které zjistila letošní vatikánská kontrola vedená českým biskupem Janem Baxantem. Konec působení oblíbeného Bezáka, k jehož odvolání Vatikán nesdělil konkrétní důvody, vyvolal na Slovensku vlnu rozhořčení mezi věřícími.

Foto: Földeši Miroslav, ČTK

Róbert Bezák na snímku z roku 2009

Článek

Tento týden bylo podáno trestní oznámení týkající se hospodaření Trnavské arcidiecéze za období Bezákova předchůdce Sokola.

Jak informoval deník Sme, trestní oznámení podala auditorka, která prověřovala finance arcidiecéze na podnět Sokolova nástupce Bezáka.

Bude to řešit prokuratura

Podáním se bude zabývat generální prokuratura. Konference biskupů Slovenska (KBS) to nekomentovala. Lidé z Bezákova okolí říkají, že jeho snaha zprůhlednit hospodaření arcidiecéze vedla k jeho odvolání.

KBS nadále obhajuje svůj postoj, že se k odvolání Bezáka nebude vyjadřovat. „Pod vlivem médií jsou lidé přesvědčeni, že mají právo na všechny informace, a to není správný názor. Nemají právo na všechny informace,“ uvedl mluvčí KBS Jozef Kováčik.

Bezák tvrdí, že důvody nezná. „Prosil jsem, aby mi důvody řekli, abych s tím mohl žít, co tak hrozného jsem udělal,“ řekl ve svém posledním kázání. Následně se stáhl do ústraní a s nikým nekomunikuje. Podle mediálních informací bude působit v zahraničí.

Spory s předchůdcem?

Na podporu Bezáka se v pátek večer konalo shromáždění v Trnavě a v úterý se v Bratislavě pořádá koncert, na němž vystoupí Marián Varga a další. „Je to moc hodný člověk a nejlepší arcibiskup, jakého jsme měli,“ říká jeden ze zklamaných věřících.

Ze zákulisí pronikly zprávy o sporech mezi Bezákem a jeho předchůdcem Jánem Sokolem. Ten se odmítl odstěhovat z Trnavy, jak je to po odchodu arcibiskupa zvykem. Bezák mu to vyčítal v ostře laděném dopise.

Oba kněží rozděluje také pohled na prezidenta válečného Slovenského státu Jozefa Tisa. Podle Bezáka měl Tiso odstoupit už po prvním transportu Židů ze Slovenska do koncentračních táborů. Sokol neskrýval obdiv k Tisovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám