Hlavní obsah

Exředitele France Télécom vyšetřují kvůli sebevraždám zaměstnanců

Paříž

Bývalý generální ředitel telekomunikační společnosti France Télécom Didier Lombard čelí vyšetřování kvůli sérii sebevražd ve firmě z let 2008 až 2009. Jeho právní zástupce ve středu večer potvrdil, že je podezřelý z psychického týrání svých podřízených, napsala agentura Reuters.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lombard je pod policejním dozorem a musel složit kauci ve výši 100 000 eur (asi 2,55 miliónu korun). Pokud by soud došel k závěru, že psychicky trýznil své podřízené, hrozí mu až rok vězení a pokuta ve výši 15 000 eur.

V období 2008 až 2009 spáchalo sebevraždu přes 30 zaměstnanců France Télécom. Podle odborů za to částečně mohly tvrdé praktiky jako nucené přesuny nebo nesplnitelné úkoly. Firma se bránila tím, že míra sebevražednosti u jejích zaměstnanců nebyla o nic větší než u běžné populace.

Lombard z postu generálního ředitele odstoupil začátkem roku 2010 pod tlakem kritiky, že krizi nedokázal správně řešit. V únoru 2010 inspektoři práce uvedli, že France Télécom ignoroval varování lékařů ohledně duševního zdraví některých ze zaměstnanců.

Podle kontrolorů měly patologický vliv na atmosféru ve firmě plány restrukturalizace, podle kterých měl počet zaměstnanců klesnout o 22 000 a dalších 10 000 mělo být přeřazeno na jiné pozice. "V tomto případě je pan Didier Lombard obviňován z týrání lidí, s nimiž se nikdy nesetkal. To je neskutečné obvinění," řekl Lombardův právní zástupce.

Vyšetřovatelé se zajímají také o dva další bývalé vysoce postavené manažery telekomunikační společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám