Hlavní obsah

Ukradený rukopis z 12. století našli u španělského elektrikáře v garáži

– Santiago de Compostela

Španělská policie našla v garáži elektrikáře na severu země Knihu svatého Jakuba (Codex Calixtinus) z 12. století. Ilustrovaný rukopis, který bývá někdy nepřesně označován jako průvodce po poutní Svatojakubské cestě, je jednou z nejstarších a nejzachovalejších knih svého druhu. Podle agentury DPA policie elektrikáře zatkla a vzácnou knihu, která před rokem zmizela z katedrály v Santiagu de Compostela, zajistila.

Foto: ČTK/AP

Codex Calixtinus

Článek

Kulturní poklad nevyčíslitelné hodnoty našli policisté v obci Milladoiro na severozápadě Španělska. Kniha je podle španělské rozhlasové stanice RNE v dobrém stavu a nepoškozená.

Řemeslník, v jehož garáži se kniha našla, pro slavnou katedrálu sv. Jakuba dříve pracoval jako údržbář elektroinstalací. Jako komplice krádeže policie podezírá také jeho ženu, syna a synovu přítelkyni. Všichni byli zatčeni.

Při domovních prohlídkách v bytech patřících rodině policie dále našla mince a roucha z baziliky, osm kopií Knihy svatého Jakuba a 1,2 miliónu eur (přes 30 miliónů korun) v hotovosti.

Vyšetřovatelé nevylučují, že elektrikář knihu ukradl, aby se pomstil za propuštění ze zaměstnání. Vedení katedrály v Santiagu totiž loni zrušilo několik pracovních míst včetně místa elektroúdržbáře.

Bezpečnostní opatření v katedrále nebyla zrovna nejpřísnější. Na to, že někdo ze sejfu ilustrovaný rukopis ukradl, upozornil jeden vědec při svých bádáních.

Codex Calixtinus je především jedním z nejbohatších středověkých zdrojů historických událostí, hudby, geografických a lingvistických informací. Někdy bývá označována za "průvodce" pro poutníky, ale k tomuto účelu pravděpodobně určena nebyla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám