Hlavní obsah

Zákon posilující ruštinu na Ukrajině vyvolal demonstrace i krizi

– Kyjev

Proti zákonu posilujícímu postavení ruštiny v ruskojazyčných oblastech Ukrajiny demonstrovala v noci na středu a dál ve dne v Kyjevě opozice poté, co byl zákon přijat parlamentem. Podle opozice zákon ohrožuje svrchovanost země. Policie demonstranty rozehnala slzným plynem. Předseda parlamentu Volodymyr Lytvyn ve středu kvůli zákonu rezignoval. Prezident Viktor Janukovyč nevyloučil předčasné volby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Opoziční vůdcové a jejich příznivci se v Kyjevě porvali s policistyVideo: Reuters

 
Článek

"Kolegové, žádám vás, abyste zvážili mou rezignaci a rozhodli o ní," prohlásil podle agentury AFP šéf parlamentu Lytvyn v úvodu středečního zasedání zákonodárného sboru. "Jsem oklamán, Ukrajina je oklamána, lid je oklamán," prohlásil šéf parlamentu a podal demisi.

Sedm poslanců podle Reuters zahájilo hladovku. Prezident Viktor Janukovyč, jehož Strana regionů zákon prosadila, svolal mimořádnou schůzku s představiteli parlamentu a nevyloučil předčasné volby.

"Janukovyč nevyloučil, že bude nutné přistoupit k předčasným volbám, pokud se poslancům nepodaří stabilizovat práci parlamentu," uvedla v prohlášení prezidentova kancelář po setkání Janukovyče s představiteli parlamentu, na které ale nepřišel nikdo z opozice.

Zákon o ruštině

Ukrajinský parlament v úterý schválil kontroverzní zákon, který ve značné části země - kde žije ruskojazyčná menšina - povyšuje ruštinu na úroveň druhého oficiálního jazyka. Kritici zákona se obávají, že to bude znamenat omezení ukrajinštiny a příklon Ukrajiny směrem k Rusku.

Působnost nového zákona se vztahuje na jazyky, které jsou mateřštinou nejméně deseti procent obyvatelstva určitého regionu. Kromě ruštiny jde také třeba o běloruštinu, polštinu, rumunštinu, slovenštinu, jidiš nebo běloruštinu.

Foto: Reuters

Policie rozhání demonstraci v Ukrajině

Kritici se obávají, že nová právní úprava povede k dalšímu rozdělení země. Ruština je mateřským jazykem většiny obyvatel východu a jihu Ukrajiny.

Zákon je také považován za politický ústupek vůči Moskvě, která požadovala zvýšení významu ruštiny na Ukrajině.

Protesty a politická krize

Na protest proti přijatému zákonu, který je ale v souladu s právy menšin ve vyspělých zemích, se v noci na středu konaly v ukrajinské metropoli demonstrace, které podle opozice budou pokračovat. Podle průzkumů ale dvě třetiny Ukrajinců souhlasí s tím, aby ruština měla postavení regionálního jazyka.

Tisícovky lidí se shromáždily u budovy, kde měl ve středu vystoupit na tiskové konferenci prezident Janukovyč. Když lidé zablokovali vstup do budovy, policisté proti nim zasáhli. Demonstranti na ně házeli láhve s vodou a klacky. Na místo přijely podle Reuters sanitky, aby ošetřily zraněné policisty a demonstranty.

Proti posílení pozice ruštiny se postavila i vězněná expremiérka Julija Tymošenková. Její strana Baťkivščina oznámila, že pokud vyhraje říjnové parlamentní volby, zákon zase zruší.

Když byl zákon na jaře předložen, v parlamentu se strhla rvačka a byl blokován. [celá zpráva]

Zákon musí ještě podepsat předseda parlamentu a prezident Viktor Janukovyč, jehož Strana regionů zákon prosadil. Ve středu měl promluvit

Reklama

Výběr článků

Načítám