Hlavní obsah

Na Slovensku jsou v šoku, papež sesadil oblíbeného arcibiskupa

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Nebývale silně odmítavou reakci věřících na Slovensku vyvolal bezprecedentní krok Vatikánu, jenž minulý týden odvolal z čela trnavské diecéze bez udání konkrétního důvodu arcibiskupa Róberta Bezáka (52).

Foto: Földeši Miroslav, ČTK

Róbert Bezák na snímku z roku 2009

Článek

Arcibiskup se totiž těšil velké popularitě a respektu – papežův krok je vnímán jako pomsta za to, že se Bezák nebál obrátit kritiku i do řad katolické církve. „Měli jsme ho velmi rádi. Byl to člověk na správném místě,“ uvedl jeden z katolíků, kteří se v pondělí shromáždili před kostelem v Trnavě.

Věřící zde položili květiny k Bezákově fotografii a pod okny jeho bytu zpívali církevní písně. „Byl to nejlepší arcibiskup, jakého jsme kdy měli,“ řekla s pláčem jedna z věřících. „Církví otřásají sexuální skandály a Vatikán zatím nikoho neodvolal. My jsme měli arcibiskupa, který rozuměl lidem – a někomu to asi vadilo,“ dodal další z věřících.

„Když bude církev takto postupovat, odradí mladé lidi, kteří se od víry odvrátí,“ domnívá se starší muž. „Vrcholem všeho je, že Vatikán mu zakázal jít mezi lidi a rozloučit se s věřícími. Chovají se k němu jako k nějakému vrahovi,“ neskrývala pobouření další žena.

Když Bezák oznamoval své sesazení přímo při mši v trnavském kostele, stalo se něco neobvyklého: věřící mu zatleskali a pokračovali dlouhé minuty v potlesku vestoje.

Kněží: Co máme říci lidem?

Bezákovo náhlé a žádným konkrétním důvodem neprovázené odvolání vyvolalo nejistotu také mezi mnoha kněžími.

Někteří prý dokonce zvažují, že na protest odejdou z farností. „Obáváme se, že takový krok bez dostatečného a jasného vysvětlení může výrazně ublížit dobrému jménu církve a mezi věřícími vyvolá negativní pocity,“ říká jeden z nich.

Upozorňují, že se ještě nestalo, aby arcibiskup po třech letech skončil. Obávají se, že Bezákovo odvolání může způsobit rozkol v církvi. „Co máme říci věřícím, když sami nic nevíme? Komu máme věřit, když už ani církvi nemůžeme?“ ptají se.

K odvolání údajně přispěly také výsledky kontroly Vatikánu vedené český biskupem Janem Baxantem. Bezák říká, že důvody svého konce ale nezná. „Prosil jsem, aby mi řekli důvody, abych s tím mohl žít, co tak hrozného jsem udělal,“ řekl ve svém posledním kázání v Trnavě. Nedozvěděl se zatím nic.

Bezák nyní bude pravděpodobně působit v zahraničí. Trnavskou arcidiecézi dočasně povede biskup Ján Orosch.

Bezák kontra Sokol

Odvolaný arcibiskup si ve svém úřadu nebral servítky: distancoval se od svého předchůdce Jána Sokola (ten musel v úřadě skončit poté, co se objevily informace o podivných praktikách v hospodaření), který neskrýval obdiv k válečnému Slovenskému štátu a jeho prezidentovi Jozefu Tisovi.

Bezák otevřeně řekl, že Tiso měl odstoupit z funkce už po prvním transportu Židů ze Slovenska do koncentračních táborů. Konference biskupů Slovenska (KBS) se ale proti skandálnímu odvolání arcibiskupa neohradila. „Rozhodnutí Svatého otce přijímáme v duchu víry a synovské poslušnosti,“ uvedla.

„Když Bezák kritizoval, že celá desetina slovenských kněží spolupracovala s StB, bylo to nečekaně otevřené. To mu mohlo získat obdivovatele, ale také nepřátele, kteří jako lék na církevní problémy preferují mlčení a zadupání odvážných lidí do země,“ shrnul deník Sme.

Možné důvody odvolání
* byl kritikem poměrů uvnitř katolické církve
* měl příliš reformní a liberální přístup k církevním záležitostem
* papež podlehl intrikám církevní hierarchie
* snažil se vyšetřit finanční otazníky kolem svého předchůdce
* vysvětil za kněze osoby, které jiné diecéze odmítly

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám