Hlavní obsah

Policie prohledala Sarkozyho dům a kanceláře

Novinky, rei
Paříž
Aktualizováno

Francouzská policie provedla v úterý prohlídky pařížského domu a kanceláří exprezidenta Nicolase Sarkozyho a jeho manželky Carly Bruniové-Sarkozyové. Uvedl to server deníku Le Monde s tím, že prohlídka se uskutečnila ráno kvůli podezření na černé financování kampaně.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Prohlídky souvisí s podezřením, že Sarkozyho kampaň v roce 2007 byla zčásti ilegálně financovaná z peněz nejbohatší Francouzky, majitelky firmy L'Oreal Liliane Betterncourtové. Sarkozy nařčení odmítá. Podle anonymních zdrojů Le Mondu vedl prohlídky vyšetřující soudce Jean-Michel Gentil a experti na finanční kriminalitu.

Sarkozy u prohlídek nebyl, podle jeho právníka Thierryho Herzoga je s rodinou v Kanadě.

Příspěvky na kampaň jsou ve Francii pro jednotlivce omezeny na 4 600 eur (zhruba 117 000 korun). Podle bývalé Bettencourtové účetní Claire Thiboutové ale miliardářka Sarkozymu na kampaň dala 150 000 eur (3,8 miliónu korun) v hotovosti. Pro peníze si měl osobně chodit pokladník Sarkozyho kampaně a pozdější ministr pro rozpočet Eric Woerth.

Čelí více stíháním

Není to ovšem jediná aféra, v níž Sarkozymu hrozí stíhání. Čelí též žalobě, že z nezákonných provizí z prodeje ponorek Agosta 90 do Pákistánu financoval v roce 1995 kampaň tehdejšího premiéra Édouarda Balladura před prezidentskými volbami. Sarkozy byl jeho chráněnec, pokladník a mluvčí kampaně. Balladur ovšem ve volbách neuspěl.

Žalobu podal právní zástupce obětí pumového útoku v Karáčí z roku 2002. Tvrdí, že Sarkozy a jeho spolupracovníci vyšetřování manipulovali a zasahovali do nezávislosti úřadů vyšetřujících údajnou existenci nezákonných provizí.

V roce 1994 Francouzi s Pákistánem uzavřeli dohodu o prodeji tří ponorek Agosta 90 za zhruba 950 miliónů dolarů. Kontrakt zajistily úplatky pro pákistánské politiky a generály a provize pro zprostředkovatele. Provize prostředníkům ovšem tehdejší zákony připouštěly. Sarkozy měl ale také disponovat nezákonnými provizemi ve výši dvou miliónů eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám