Hlavní obsah

U Skotska se srazily dvě britské stíhačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh
Aktualizováno

Nad Severním mořem u pobřeží Skotska se v úterý srazily dvě stíhačky Britského královského letectva Tornado GR-4. Záchranáři našli dva ze čtyř pohřešových členů posádek. Informovaly o tom televize SkyNews a agentura Press Association.

Foto: Reuters

Britský víceúčelový stíhací letoun Tornado

Článek

Nehoda se udála v zátoce Moray Firth na severovýchodě Skotska okolo 14. hodiny místního času. Oba stroje za 40 miliónů liber (zhruba 1,2 miliardy korun) pocházely z tamní základny Lossiemouth, zřítily se nedaleko ropné plošiny Beatrice asi 40 kilometrů jižně od města Wick. V oblasti byla mlha.

Do pátrání se zapojilo loďstvo i letectvo. Vrak jedné stíhaček už ve vodě našly. Podle agentury PA byli také v moři nalezeni dva letci a vytaženi na palubu záchranářského vrtulníku. Transportovali je do nemocnice v Inverness. Po dalších dvou mužích záchranáři dál pátrají.

Foto: Mapy.cz

Stíhačky se srazily nedaleko skotských břehů.

Tornado
Charakteristika: Víceúčelové dvoumotorové stíhací a stíhací bombardovací útočné letadlo s měnitelnou geometrií křídla
Výrobce: konsorcium německých, italských a britských leteckých výrobců Panavia, za Británii zastoupené British Aerospace
Motory: 2 Rolls Royce Turbo-Union RB 199-34R
Rozpětí dle nastavení šípovitosti: 8,6 - 13, 9 m
Výška: 5, 9 m
Délka: 16,7 m
Maximální vzletová hmotnost: 27 900 kg
Dostup: 15 000 m
Dolet: 3900 km
Výzbroj: dva kanóny mauser ráže 27 mm
Další podvěšená do hmotnosti 7250 kg včetně protiletadlových střel AIM 9 Sidewinder, a Se Eagle, protiradarových střel ALARM, klasických bomb o hmotnosti 225, 450 a 900 kg včetně laserem naváděných, a speciálních bomb pro ničení vzletových a přistávacích drah JP 233
První prototyp vzlétl roku 1974
Zařazen do služby: 1982
V aktivní službě 60 strojů, v rezervách 26
Dále ve výzbroji letectva Německa a Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám