Hlavní obsah

Fico v Berlíně varoval, že pomoc eurozóně má své podmínky

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský premiér Robert Fico varoval, že jeho země podpoří finanční pomoc ostatním zemím eurozóny pouze v případě, že budou šetřit a pustí se do rozsáhlých reforem. Uvedl to po úterním jednání s německou kancelářkou Angelou Merkelovou v Berlíně.

Foto: ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová se slovenským premiérem Robertem Ficem

Článek

„Slovenské veřejnosti dochází trpělivost,“ citovala agentura Reuters Fica. Slovenský premiér si uvědomuje, že příjmy Slováků jsou mnohem nižší, než ve většině členských států eurozóny a občané Slovenska nechápou, proč mají pomáhat bohatším zemím. Proti pomoci bohatším zemím na slovenské politické scéně aktivně vystupuje opoziční strana Svoboda a Solidarita Richarda Sulíka.

Předseda slovenské vlády zároveň upozornil, že případný kolaps zadluženého Řecka by způsobil recesi i na Slovensku. V případě Kypru Fico dokonce prohlásil, že tato země by měla zveřejnit skutečné vlastníky tzv. schránkových firem, které podnikají na Slovensku, ale sídlo mají na Kypru. „Bude to pro nás poměrně významný požadavek při diskusích o pomoci Kypru,“ uvedl Fico.

Fico už v minulosti prohlásil, že zadlužené státy eurozóny musí přistoupit k radikálnějšímu šetření a rozsáhlým reformám.

Reklama

Výběr článků

Načítám