Hlavní obsah

Únos Nataschi Kampuschové má znovu vyšetřit FBI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Parlamentní výbor rakouského parlamentu doporučil, aby americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) znovu vyšetřil únos Nataschi Kampuschové. Ta byla unesena ještě jako školačka a následně osm roků vězněna. Nakonec se Kampuschové podařilo utéct, načež byl únosce Wolfgang Priklopil nalezen mrtvý. Panují podezření, že mohl mít komplice.

Článek

Parlamentní komise několik měsíců zkoumala, zda policie jednala správně a prověřila všechny stopy. „Podle našeho názoru je odpověď na obě tyto otázky ‘ne’,“ řekl minulý týden parlamentu předseda výboru Werner Amon. Komise rovněž uvedla, že nemůže jednoznačně říct, zda měl Priklopil komplice. V případu jsou podle komisařů trhliny, uvedl server Welt Online.

Doporučení povolat americké vyšetřovatele nyní posoudí rakouská vláda. Parlamentní vyšetřování zvláště doporučil FBI.

Kampuschové bylo deset let, když se jí únosce na ulici ve Vídni v roce 1998 zmocnil, svázal ji a naložil do dodávky. Dalších osm roků strávila v upraveném sklepním prostoru domu na předměstí metropole. V srpnu 2006 se jí podařilo utéct. Bledou a vyděšenou 18letou dívku našli na své zahradě sousedé. O pár hodin později se na železniční trati za městem našlo bezhlavé tělo 44letého únosce Wolfganga Priklopila.

Svědkyně mluvila o dvou mužích

Policie předpokládala, že Priklopil jednal sám a spáchal sebevraždu, aby se vyhnul zatčení. Postupně se ale také ukázalo, že mohl mít komplice, jenž ho mohl zavraždit. O druhém únosci měla policii opakovaně povědět jediná očitá svědkyně události - tehdy 12letá školačka. Tato dnes 23letá žena později uvedla, že ji policisté nechali přísahat, že o druhém muži už vypovídat nebude.

Rovněž se spekulovalo o tom, že Kampuschové líčení událostí není zcela pravdivé, a dokonce že mohla mít s Priklopilem poměr.

Kampuschová to vyloučila, stejně jako existenci třetí osoby v případu.

Reklama

Výběr článků

Načítám