Hlavní obsah

Ukrajinští policisté znásilnili zadrženého obuškem

Kyjev

Ukrajinské ministerstvo vnitra propustilo velitele jednoho z policejních okrsků v Doněcku, jehož podřízení bili zadrženého a znásilnili ho obuškem. Muž, který porušil zákaz pití piva na veřejnosti, skončil na jednotce intenzivní péče. Policisté vinu popírají.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle místního tisku k incidentu došlo v polovině června a jeho obětí se stal devětatřicetiletý muž, který na ulici pil z lahve pivo. Policisté ho přímo na místě zbili a odvlekli na služebnu. Tam byl v přítomnosti pěti lidí svlečen a znásilněn policejním obuškem. Podle lékařské zprávy má muž zlomená žebra, podlitiny po celém těle a protržená střeva.

Policisté zadržení přiznali, k žádnému násilí ale podle nich nedošlo. Lékaři doněcké nemocnice nicméně výpověď postiženého potvrdili. Po znásilnění policisté muže propustili s tím, že se musí dostavit zpět s poplatkem 1500 hřiven (asi 3800 korun) za to, že výslech absolvoval živý.

Velení doněcké policie chtělo podle serveru Gazeta.ua incident zahladit tím, že příbuzným oběti nabízelo 40 000 hřiven (přes 100 000 korun) "na léčení". Podrobnosti o incidentu ale mezitím pronikly do tisku a příbuzní peníze vrátili. Velitel okrsku byl propuštěn a obviněn z "překročení pravomoci".

V sousedním Rusku nedávno podobný čin vyvolal skandál, který neutichl dodnes. V březnu v tatarské Kazani zemřel dvaapadesátiletý muž ve vazbě poté, co ho policisté znásilnili lahví od šampaňského. Aféra vyvolala rozsáhlé prověrky policejního sboru, během nichž bylo za zjištěné násilnosti a surové nakládání se zadrženými propuštěno několik desítek policistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám