Hlavní obsah

Bolševici zradili národ a způsobili válečnou porážku, prohlásil Putin

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil někdejší vládu ruských bolševiků z odpovědnosti za prohru Ruska v první světové válce. V rozpravě v horní komoře ruského parlamentu ve středu prohlásil, že bolševici zradili ruské národní zájmy.

Foto: Ali Jarekji , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Rusko prohrálo první světovou válku kvůli národní zradě bolševického vedení," konstatoval Putin v odpovědi na dotazy poslanců Rady federace. Podle Putina bolševici dovolili, aby Rusko prohrálo boj s Německem, které přitom bylo samo poraženou mocností.

Právě kvůli neochotě přiznat svou vlastní chybu bolševici podle prezidenta vědomě zamlčovali hrdinské skutky ruských vojáků v první světové válce. "Označovali ji za imperialistickou, přestože taková nebyla," konstatoval šéf Kremlu.

Vyslovil se v této souvislosti pro větší péči, která by v Rusku, na někdejší srbské frontě i na jiných zahraničních bojištích první světové války měla být věnována hrobům padlých ruských vojáků.

Rusko bojovalo v první světové válce na straně dohodových mocností spolu s Francií, Británií a Itálií. Po počátečních úspěších ruská armáda část evropské východní fronty ztratila a její bojeschopnost se zhroutila vlivem vnitřních sporů a bolševického rozvratu. Po převratu v listopadu 1917 uzavřelo nové bolševické vedení s Německem separátní příměří a další účast ve válce odmítlo.

Vladimir Putin se k problémům ruské historie vrací poměrně často. Velkou pozornost vyvolal hlavně jeho výrok z roku 2005, v němž hodnotil rozpad Sovětského svazu. Označil ho tehdy za "největší geopolitickou katastrofu 20. století". Politické a hospodářské nepořádky, které v 90. letech Rusko postihly, byly podle Putina přímým důsledkem "porušení celistvosti země".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám