Hlavní obsah

Konstruktér ruských taktických raket žádá o azyl v Amsterdamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

V Nizozemsku požádal o politický azyl aktivista oficiálně neregistrované opoziční strany Jiné Rusko Alexandr Dolmatov, který měl být v Moskvě vyšetřován za účast v protikremelských demonstracích. Dolmatov má pracovat jako hlavní raketový konstruktér v jedné z největších ruských zbrojovek.

Foto: Denis Sinajkov, Reuters

Zásah proti demonstrantům v Moskvě

Článek

„Aktivista opozice Alexandr Dolmatov byl donucen opustit Rusko. Obrátil se na nizozemské úřady s žádostí o politický azyl,“ řekl agentuře Interfax mluvčí neregistrované opoziční strany Jiné Rusko Alexandr Averin. Podle Averina jde o hlavního konstruktéra společnosti Taktické raketové zbraně.

Nizozemské úřady se zatím k žádosti Dolmatova nevyjádřily.

Dolmatov se podle Interfaxu uchýlil do Amsterdamu, když obdržel policejní obsílku k výslechu. Těsně před předvoláním k výslechu prohledala jeho byt policie.

"V cele strávil noc s pouty na rukou"

Zodpovídat se měl z účasti na nepokojích, které propukly počátkem letošního května po demonstraci na Blatném náměstí nedaleko Kremlu. Její účastníci protestovali proti monopolizaci moci kremelskou stranou Jednotné Rusko. Demonstrace vyústila v násilnosti, při nichž bylo několik desítek lidí zadrženo.

Dolmatov se 6. května ocitl mezi zadrženými účastníky „pochodu miliónů“ a den strávil ve vyšetřovací vazbě. Podle Averina byl jediným ze zadržených, který musel v cele na Tagance přes noc zůstat s pouty na rukou.

Podle informací ruských opozičních aktivistů Dolmatova opakovaně před účastí v demonstracích varoval jeho zaměstnavatel, jímž je velká ruská zbrojovka Taktické raketové zbraně (TRV) v Koroljovu u Moskvy. Hlavní ruský výrobce raket krátkého a středního doletu má po celé zemi kolem dvaceti pobočných závodů. Kromě balistických raket vyrábí TRV i rakety s plochou dráhou letu a letecké pumy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám