Hlavní obsah

Šéf MI5 varuje před rostoucími hrozbami terorismu

Londýn

Británie každoročně od 11. září 2001 odhalí nejméně jednu skutečně vážnou teroristickou hrozbu, uvedl šéf britské kontrarozvědky MI5 před blížící se Olympiádou. Nyní je sice nebezpečí nižší než po většinu dekády, ale stále je silně pravděpodobné nebezpečí útoku.

Článek

„Hry představují atraktivní cíl pro naše nepřátele, protože budou měsíc v centru pozornosti světa,“ citoval list The Washington Post šéfa MI5 Jonathana Evanse, který varování doplnil ujištěním, že „hry nejsou snadný terč a skutečnost, že jsme tady i v zahraničí zlikvidovali řadu teroristických spiknutí, demonstruje, že Spojené království není snadný cíl pro terorismus“.

„Z našeho vyhodnocení plyne, že Británie od 11. září zažívá každý rok zkušenost s jednou vážnou teroristickou hrozbu,“ řekl dále šéf MI5 v pondělí v jednom ze svých vzácných veřejných vystoupení. Od roku 2001 vzrostl počet mužů u MI5 z 1800 na 3800.

Evans dodal, že donedávna 75 procent bylo spojeno s Afghánistánem a Pákistánem, ale díky úsilí Británie a jejích spojenců je to už jen 50 procent. Současně ale uvedl, že terorismus se šíří do dalších zemí zejména přes odnože Al-Káidy v Jemenu, Somálsku a Mali.

Arabské jaro využili teroristé

V souvislosti s tím, zmínil, že arabské jaro, při němž loni padlo několik prohnilých režimů, využili také teroristé na tuto organizaci napojení: „Někteří opět hledají domov v Arabském světě. Také malé množství Britů toužících vést džihád odjíždí do arabských zemí, kde hledají možnost výcviku a šance pro uplatnění svých militantních aktivit, jako to dělali v Somálsku a v Jemenu. Někteří se pak vracejí do Spojeného království a představují nebezpečí. To je nový znepokojivý vývoj.“

Doplnil, že se ale nesmí podceňovat ani nebezpečí z Íránu. V této souvislosti zmínil nedávné atentáty na izraelské diplomaty v Indii a Ázerbájdžánu. [celá zpráva]

Evans také varoval před rostoucí hrozbou kybernetického terorismu. Zmínil útok na nejmenovanou londýnskou firmu, která tak přišla o 800 miliónů liber.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám